I samband med SVT Smålandsnytts rapportering om hur allt fler väljer fluorfri tandkräm, trots att det enligt övertandläkaren Göran Dahllöf kan leda till en folkhälsokatastrof, hörde Therés Hanning av sig. Hennes dotter Freja hade fått svåra skador på tänderna efter att hon varit fluorfri i ett år. Hon skulle då sövas och få tänderna återställda.
– Det blev ett större ingrepp än vi trodde. När de försökte slipa tänderna rasade de som plockepinn så de tvingades att dra ut hela åtta tänder, säger Therés Hanning.
Skuldbelägger sig själv
Men i dag mår Freja bra igen, och har inte ont av det som hänt. Hon springer runt i lägenheten och leker, precis som vilken tvååring som helst.
– Hela situationen då var jättekänslig. Man skuldbelägger sig själv som mamma för att man gjorde det valet, säger Therés.
Fluorfritt bidragande faktor
Eftersom det lyfts i sociala medier och bloggar att fluor i små mängder skulle vara skadligt för barn ville Therés dela med sig av sin historia.
– Jag har inte läst något positivt om fluor, och jag kände att jag måste göra min röst hörd. För oss är det nödvändigt att hon får i sig fluor, säger hon.
Freja har en förkylningsastma och behöver ibland inhalera kortison, vilket också kan påverka tänderna på ett negativt sätt. Men enligt barntandläkaren Kristina Palm, som behandlade Freja, var det fluorfria en stor bidragande faktor till skadorna.
– Fluoret har gjort tandhälsan bättre i dag än förr. Tar vi bort den lilla dosen av fluor är vi oroade för vad som kan hända med barns tandhälsa, säger hon.
Stort stöd
Efter att Therés hörde av sig till SVT:s Smålandsnytt har reaktionerna varit många.
– Vi har fått väldigt stort stöd. Många har hört av sig och tackat för att de varit i valet och kvalet mellan fluor och fluorfritt, säger Therés Hanning.
Men många har också ifrågasatt Therés, och undrat om inte andra faktorer spelat in. Som kosten.
– Hon är väldigt liten i maten, jag är glad om hon bara äter lite pasta om dagen. Och folk har trott att jag ger henne godis och cola varje dag. Det gör jag inte, hon är inte förtjust i det, säger hon.
Bekräftas av expert
Kan tänder verkligen påverkas så illa så snabbt av att använda fluorfri tandkräm? Vi frågade Gunnel Svensäter, tandläkare och professor i oral biologi vid Malmö högskola.
– Ja, om det är kariesskador så spelar tandkrämsvalet in. Om man dessutom har ett frekvent sockerintag så påverkar det mer att man inte använder fluorprodukter. Man förebygger karies på flera håll, både att man äter mindre socker, har god munhygien och använder fluor. Sedan kan det finnas andra bakomliggande orsaker också hos det här barnet, det är omöjligt för mig att säga, säger Gunnel Svensäter.
Skulle en sådan här nedbrytning kunna ske hos en tvååring?
– Ja, det skedde ju innan vi införde fluor. Då var det ett kariesträsk i Sverige.