Det var i oktober förra året som det hittades höga halter av bekämpningsmedlet DDT vid fotbollsområdet Örbäcken i Västervik. Därefter avrådde kommunen människor från att vistas på platsen.
Efter flera undersökningar kan kommunen nu andas ut. Enligt den den riskbedömning som utfärdades av Arbets-och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping så innebär spåren av giftet inte någon fara för människor. Det bekräftar nu miljöchefen i Västervik kommun, Lars Kåremyr.
– Det är inte farligt att vara där och spela fotboll, det är det viktigaste resultatet vi kommit fram till.
Stor säkerhetsmarginal
Enligt Lars Kåremyr har man undersökt området med en stor säkerhetsmarginal.
– Man har räknat på att de som är på de här planerna blir utsatta för väldigt mycket mer DDT än vad de egentligen blir. Så trots att man räknat på en större exponering än vad som faktiskt är fallet, så klarar man det utan någon större risk, och det betyder att risken i verkligheten är mycket mindre.
Hoppas få platsen sanerad
Riskbedömningen visade också på att det inte skett någon spridning av föroreningen i marken. Lars Kåremyr säger också att förhandlingar och diskussioner kommer att föras med de som är ansvariga för föroreningarna, det vill säga staten.
I Örbäcken låg det tidigare en statligt ägd plantskola som använde sig av insektsgiftet DDT fram tills slutet på 80-talet. Dock menar Lars Kåremyr att staten har orsakat fler föroreningar än så och att SGU (Svenska geologiska undersökning) ska därför utreda dessa fall.
– Staten har orsakat flera föroreningar i landet. Vi vill förstås att det saneras, det är drömscenariot, men vi förstår också att de måste göra en värdering av de här objekten och ha en sorts prioritetsordning, säger Lars Kåremyr.
ARKIV: DDT även ute på fotbollsplanerna vid Örbäcken
DDT
Diklordifenyltriklormetylmetan (DDT) är ett klorerat kolväte med två bensenringar. Paul Muller, som upptäckte dess insektsdödande effekt, belönades 1939 med Nobelpriset. 1943 började DDT användas i stor omfattning dels för att utrota insekter som spred sjukdomar, dels för att bekämpa skadedjur inom jord- och skogsbruk.
DDT bryts ner långsamt i naturen. Det lagras i fettvävnaden hos djur och människor och ackumuleras i näringskedjan från bytes- till rovdjur. DDT är klassificerat som miljöfarligt, giftigt vid förtäring och cancerframkallande. Det är också mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön.
DDT förbjöds i Sverige på 1970-talet. Giftet hittas dock fortfarande i levande organismer.
Källa: Miljoportalen.se, Naturvårdsverket