pojke i klassrum med robot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om hur det funkat att använda sig av en robot i undervisningen på Fröviskolan i Högsby. Foto: SVT

Roboten hjälpte Hugo att klara skolan i Högsby: ”Kallas Hugo 2.0”

Uppdaterad
Publicerad

En operation tvingade Hugo Lindberg i Högsby att stanna hemma från skolan i tre månader. Med hjälp av en robot i klassrummet kunde Hugo hänga med i undervisningen utan att halka efter.

När elever blir frånvarande från skolan under en längre tid finns det så kallade AV1-robotar som kan ta deras plats i klassrummet. En av de första eleverna i Högsby kommun att testa roboten är Hugo Lindberg. Han går i nionde klass på Fröviskolan.

– Jag kände mig mycket mer delaktig i skolan genom roboten än att bara sitta hemma, säger Hugo Lindberg.

En som märkte skillnad i Hugos humör under tiden som roboten användes var hans pappa Magnus Lindberg, som också är en av lärarna som använt roboten.

– Han var mycket gladare hemma, roboten är ett jättebra sätt för eleven att fortfarande känna gemenskap och få lärandet på köpet, säger Magnus Lindberg.

Vill investera i fler robotar

Elevhälsan i Högsby kommun har skickat runt fem olika robotar till Högsbys skolor för att testa hur de kan användas praktiskt. Charlotte Lindgren, verksamhetschef för centrala elevhälsan i Högsby, hoppas att de kan satsa ännu mer på robotarna efter testperioden.

– I början på juni ska vi sätta oss ner med företaget som äger robotarna och se hur mycket vi kan investera i Högsby kommun, säger Charlotte Lindgren.

Hör Hugo Lindgren förklara hur roboten fungerar i klippet nedan:

robot i skolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roboten AV1 ersätter tar elevernas plats i klassrummet, se hur den fungerar i klippet. Foto: svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.