• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: tt

Rutiner för polisanmälningar saknas i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheter Småland skickade ut en kommunenkät fick svarade de flesta kommunerna att de inte har några nedskrivna rutiner om när polisanmälningar ska göras. Det är rektorn på varje skola som bestämmer.

Anne-Lie Vainik, doktorand i socialt arbete vid Linnéuniversitetet släppte nyligen en avhandling som bland annat visar att det är stora skillnader på när rektorer i skolorna väljer att polisanmäla elever. På vissa skolor polisanmäls i stort sett allt, även om eleven är väldigt ung.

– Rektorer gör väldigt olika eftersom det är deras personliga bedömning som avgör. Slutkontentan av det blir att går du i den skolan, så kan du bli polisanmäld för en viss händelse. Går du istället i en annan skola, så blir du inte det, säger Anne-Lie Vainik.

Tio kommuner saknar rutiner

I den enkät som SVT Nyheter Småland skickade ut till alla kommuner i Kalmar och Kronobergs län svarade de flesta kommunerna: Växjö, Ljungby, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Oskarshamn, Nybro, Vimmerby, Högsby och Torsås, att de inte hade några nedskrivna rutiner kring när polisanmälningar ska göras.

I tre kommuner, Lessebo, Hultsred och Alvesta uppgav de att de hade vissa nedskrivna rutiner.

Alvesta svarar till exempel att det är rektorn som gör bedömningen, men det finns nedskrivna riktlinjer om att barnet eller eleven bör vara över tolv år.

Upplever viss ökning

På frågan om polisanmälningar i skolan har ökat svarade elva kommuner. De flesta upplevde att antalet polisanmälningar i skolan är oförändrat. Fyra kommuner; Markaryd, Växjö, Vimmerby och Hultsred uppgav att de upplevt en viss ökning.

Sex kommuner: Älmhult, Västervik, Borgholm, Mörbylånga, Emmaboda och Mönsterås har inte svarat på enkäten alls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.