Det vanligaste anpassningen är att studenterna får springa ut klassvis och med max två anhöriga på plats. Så ser det ut i Växjö, Uppvidinge, Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Oskarshamn, Emmaboda och Nybro
Fler än 50 personer
I Ljungby och Älmhult får man däremot ha med fyra anhöriga.
– Då kan mamma, pappa och syskon komma. Sedan vet vi att det finns familjer med fler syskon, men då kan man tyvärr inta ha alla med sig säger Safia Zairi Johansson, rektor på Haganässkolan i Älmhult.
I Markaryd tillåter de att alla vårdnadshavare och alla syskon får vara med på utspringet.
Skolorna kan välja att tillåta fler anhöriga, eftersom studentutspring inte räkna som allmän sammankomst och därför gäller inte den så kallade 50-gränsen. Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att begränsa antal närvarande vid firandet för att undvika trängsel.
Drive in för anhöriga
I Tingsryd valde de en annorlunda lösning. Där fick eleverna i fredags göra ett Drive in – spring ut, med anhöriga sittande i bilar. SVT Nyheter Småland följde med William Petersson när han sprang ut.
Om man fixade en stor bil fanns det möjlighet att ta med fler anhöriga, men det var bara två som fick gå ut på skolgården.
Helt utan familj
Vissa studenter kommer att få springa ut utan sina föräldrar eller andra anhöriga. Vi har tidigare berättat om en stolprotest på Stagneliusskolan i Kalmar, där de ville visa att det går att hålla avstånd.
– Vi vill visa att det här är viktigt för oss och vi hoppas att ledningen ska ändra sitt beslut, sa Ellen Sjöström, en av initiativtagarna till protesen till SVT Nyheter Småland i mitten av maj.
Men Kalmarsunds gymnasieförbund, med medlemskommunerna, Kalmar, Borgholm, Mörbylånga och Torsås, stod fast vid sitt beslut. Även i Mönsterås ser det lika dant ut, där får inte heller anhöriga befinna sig på skolgården vid utspring.
I klippet kan du se bilder från bland annat Älmhult, Tingsryd och Kalmar.