Forskare har tidigare sett att det finns tydlig ökad risk för hälsorisker som cancer bland personer som bor i närheten av glasbruken i Småland – men risken har inte fullt ut kunnat förklaras av gifter i marken och grundvattet.
– När vi tittade på grönsakerna eller dricksvattet kunde vi inte förstå varför det eventuellt fanns sjukdom i det här området, säger Anna Augustsson, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet.
Därför har forskarna nu, för första gången, gjort beräkningar av hur bly historiskt har spridits i luften som boende andades runt tio glasbruk i Småland.
Andades in bly
Forskarna kunde se att exponeringen för bly via luften var betydligt större än den via maten under stora delar av 1900-talet, vilket antyder att inandningsluften är den största källan för för exponering av miljögifter i området.
– Det vi ser är att utsläppen av bly ökade kraftigt under 60- och 70-talen för att sedan gå ner.
Värst var det i området kring Kosta glasbruk, där koncentrationen bly i luften var 50 gånger mer än vad som tolereras i dag, för personer som bodde inom 500 meter från glasbruket (se faktaruta).
Störtdök
Samtidigt visar studien tydligt hur utsläppen gick ner i slutet av 1900-talet, när glasbruken började filtrera bort gifterna.
Och det är ett viktigt fynd, när man tänker på de hälsorisker som synts runt glasbruken – de uppmätbara halterna bly i luften i dag är lägre än i en vanlig stad, enligt Anna Augustsson.
– De absolut största riskerna är förhoppningsvis överspelade.
Så hög var blykoncentrationen i luften
Kosta: 7.5 mikrogram bly per kubikmeter
Orrefors:4.3
Boda: 1.1
Pukeberg: 0.47
Åfors: 0.64
Målerås: 0.37
Bergdala: 0.12
Emmaboda: 0.0011
Medel: 1.8
Beräkningarna gäller personer som bodde inom 500 meter från glasbruket 1971-1980 – i den generella vindriktningen. Dagens standard är högst 0.15 mikrogram bly per kubikmeter luft.
Källa: Linnéuniversitetet.