En tvådelad bild. Den till höger är svartvitt och visar glasbruket i kosta på 20-talet. Framför syns en graf som illustrerar en ökning av bly i luften. Till höger är en bild på forskaren Anna Augustsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosta glasbruk på 20-talet – innan blyhalterna i luften steg kraftigt. Hör forskaren Anna Augustsson i klippet. Foto: TT, SVT

Unika upptäckten kring gamla glasbruken – fanns 70 ton bly i luften

Uppdaterad
Publicerad

Under 70-talet var koncentrationen bly i luften kring Kosta glasbruk 50 gånger mer än vad som skulle accepteras idag. De höga halterna andades in av personer som bodde i skuggan runt glasbruken. Det visar ny forskning från Linnéuniversitetet.

Forskare har tidigare sett att det finns tydlig ökad risk för hälsorisker som cancer bland personer som bor i närheten av glasbruken i Småland – men risken har inte fullt ut kunnat förklaras av gifter i marken och grundvattet.

– När vi tittade på grönsakerna eller dricksvattet kunde vi inte förstå varför det eventuellt fanns sjukdom i det här området, säger Anna Augustsson, docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet.

Därför har forskarna nu, för första gången, gjort beräkningar av hur bly historiskt har spridits i luften som boende andades runt tio glasbruk i Småland.

Andades in bly

Forskarna kunde se att exponeringen för bly via luften var betydligt större än den via maten under stora delar av 1900-talet, vilket antyder att inandningsluften är den största källan för för exponering av miljögifter i området.

– Det vi ser är att utsläppen av bly ökade kraftigt under 60- och 70-talen för att sedan gå ner.

Värst var det i området kring Kosta glasbruk, där koncentrationen bly i luften var 50 gånger mer än vad som tolereras i dag, för personer som bodde inom 500 meter från glasbruket (se faktaruta).

Störtdök

Samtidigt visar studien tydligt hur utsläppen gick ner i slutet av 1900-talet, när glasbruken började filtrera bort gifterna.

Och det är ett viktigt fynd, när man tänker på de hälsorisker som synts runt glasbruken – de uppmätbara halterna bly i luften i dag är lägre än i en vanlig stad, enligt Anna Augustsson.

– De absolut största riskerna är förhoppningsvis överspelade.

Så hög var blykoncentrationen i luften

Kosta: 7.5 mikrogram bly per kubikmeter

Orrefors:4.3

Boda: 1.1

Pukeberg: 0.47

Åfors: 0.64

Målerås: 0.37

Bergdala: 0.12

Emmaboda: 0.0011

Medel: 1.8

Beräkningarna gäller personer som bodde inom 500 meter från glasbruket 1971-1980 – i den generella vindriktningen. Dagens standard är högst 0.15 mikrogram bly per kubikmeter luft.

Källa: Linnéuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.