Foto: SVT Design

S och M fortsätter styra i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Moderaterna samt Kristdemokraterna har skrivit under en avsiktsförklaring om att tillsammans bilda politiskt majoritet för att styra Tingsryds kommun. Detta trots att Moderaterna innan valet gick ut och sa att de inte ville samarbeta med S.

Innan valet gick Moderaternas förstanamn på listan till kommunfullmäktige, Patrik Andersson, ut och sa att samarbetet med S skulle upphöra och att partiet inte skulle stötta ett S-märkt kommunalråd. Men nu har den moderata partigruppen alltså kommit överens med Socialdemokraterna om att partierna ska fortsätta att styra med S. Även KD ingår numera i samarbetet. Patrick Ståhlgren är en av de som har förhandlat för M:s räkning.

Var det enighet kring det här?

– Jag kan säga som så att det är ett majoritetsbeslut, men vi har inte haft någon total enighet, säger Patrick Ståhlgren

Är Patrik Andersson lika inne på den här linjen som ni?

– Jag kan inte säga det. Det är ju en personlig fråga och det får du fråga honom om, säger Patrick Ståhlgren.

Socialdemokraternas förhandlingsgrupp har letts av Magnus Carlberg och han säger till SVT Nyheter Småland att det som avgjorde att de valde att fortsätta att samarbeta med M och att nu också ta in KD i samarbetet, var att det ger goda förutsättningar att skapa långsiktiga lösningar för den kommunala ekonomin.

”S: samarbetat har fungerat bra”

– Vi har haft ett samarbete som i stort har fungerat bra under åtta år och vi känner att det finns ett förtroende mellan våra två partier som gör att vi tror att det ska kunna ha ett ansvarsfullt samarbete även de kommande fyra åren, säger Magnus Carlberg till SVT Nyheter Småland.

Socialdemokraterna har 13 mandat, Moderaterna sex mandat och Kristdemokraterna 3 mandat. Tillsammans har den nya koalitionen 22 av de 41 mandaten i kommunfullmäktige. Kommunens nya politiska majoritet presenterades i en presskonferens under torsdagen i Tingsryd.

SVT Nyheter Småland söker Patrik Andersson (M) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.