– Senaste åren har det dragit iväg ganska kraftigt, säger Gunnar Andersson som just anlänt till en camping på norra Öland, ett område som han, frun och hunden Dixie har semestrat på många gånger förut.
Han berättar att vissa har kortat sin vistelse på campingen för att spara pengar när priserna dragit iväg. Den tanken speglas av Karin Sarfve, som visserligen uppger att campingen hon bor på inte ökat dygnspriserna lika kraftigt som många andra.
– Det är klart att det alltid finns en övre gräns, men det är nog totalsumman som får avgöra. Blir det dyrare priser kanske man stannar färre dagar.
Hoppas på utländska gäster
Sonja Sturesson på Sonjas camping berättar att i pandemins spår, när man kan resa utomlands igen, kanske det blir färre gäster på sikt, men att utländska gäster kan balansera siffrorna. Trots det oroas hon ändå av stigande priser i världen.
– Elpriserna är inte de bästa, och alla kostnader har stigit otroligt mycket.
Svårt för båda parter
Att campingpriserna ökat samtidigt som andra priser också stiger, kan göra extra ont för konsumenter som redan har mindre pengar kvar i plånboken. Det menar Marcus Carlsson, tillförordnad turistchef på Turistbyrån i Färjestaden.
– Det är en dubbelbestraffning, och det blir svårt både för campare och campingägare, säger han.
Han menar också att guldåren 2021 och 2022 fick många campingar på Öland att satsa mer på kvalitet än kvantitet. Nu när 2023 ser ut att bli lite lugnare, i kombination med gäster som har mindre i plånboken, är frågan vad som kommer att hända.
– Jag tycker att fler skulle försöka komma på för- och eftersäsong, och inte bara några veckor i juli. Då har vi mycket lägre priser, säger Sonja Sturesson.