En person som sitter vid en skärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet anmälningar om stulna lösenord i olika sociala medier och e-tjänster har ökat kraftigt i Kalmar och Kronoberg Foto: Anders Wiklund/TT

Så många luras i sociala medier och e-tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om stulna lösenord i sociala medier eller e-tjänster har mer än fyrdubblats i Kalmar och Kronobergs län de två senaste åren. Det visar siffror från Stöldskyddsföreningen.

Paul Pintér, som är rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen, berättar mer om hur du skyddar dig i klippet, och om vilka de vanligaste misstagen är.

Men ett övergripande och viktigt råd från honom är att ha olika lösenord till de appar, tjänster och sociala medier du använder.

Men hur ska man då komma i håg alla?

– Då kan du använda en lösenordshanterare där du lägger in alla dina lösenord. Då behöver du bara komma i håg ett enda lösenord till den, och där är de andra lösenorden krypterade, säger han till SVT Småland.

enkät, it-säkerhet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrick Palma i Växjö använder internet mycket och skyddar sina konton med hjälp av långa och krångliga lösenord samt tvåfaktorsinloggning. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.