Anders, som SVT Småland berättat om, blev av med sitt körkort för fyra år sedan. Efter att ha fått tillbaka det sex månader efter att anmälan gjordes, blev han av med det ännu en gång.
För höga alkoholprover
Anledningen är att hans PEth-prover (se faktaruta), som visar på överkonsumtion av alkohol, vid ett flertal tillfällen legat över gränsvärdet.
Detta förklarar Anders med att han idag inte har samma destruktiva förhållande till alkohol som när han sökte hjälp 2019, och att han dricker – och vill kunna dricka – alkohol till fest, på resor och under semestern.
Ingen diagnos längre
Anders nya husläkare, som med jämna mellanrum skriver intyg till Transportstyrelsen, har sedan ett år tillbaka konstaterat att Anders inte längre uppfyller ett enda kriterium för diagnosen alkoholberoende.
Men det påverkar inte Transportstyrelsens bedömning.
”Oklara prognoser”
– Det är ofta oklara prognoser och återfallsrisken är ofta väldigt hög med de här tillstånden, och det är den vi ur trafiksäkerhetssynpunkt vill säkerställa, säger Patrik Grundtman.
Hör honom besvara tre frågor om indraget körkort på grund av alkoholberoende – i klippet.
varaktig nykterhet
Varaktig nykterhet uppvisas genom att ett antal prover för alkoholmarkörer (CDT, GT samt PEth) ska hålla sig under ett visst gränsvärde under en viss tidsperiod.
PEth-provet anses vara det mest alkoholspecifika provet. Det gränsvärde som Transportstyrelsen satt är ett vedertaget gränsvärde för överkonsumtion av alkohol över tid.
Proverna ska tas minst fyra gånger per halvår, och patienten ska kallas till provtagning med kort varsel. Varje missat prov noteras.
En patient med alkoholberoende kan få tillbaka sitt körkort tidigast efter 6 månader om inget av proverna överstiger gränsvärdet, men måste fortsätta underkasta sig provtagning i ytterligare minst 1,5 år och värdena måste hålla sig under gränsvärdet för att man ska få tillbaka körkortet permanent.
Källa: Anders Helander, sjukhuskemist och forskare på Karolinska Institutet, Patrik Grundtman, utredare Transportstyrelsen/Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:125) om medicinska krav för innehav av körkort m.m. 12 kap, 2 §, 6§