Två av tre ukrainare ovaccinerade – så förbereder sig regionen

Uppdaterad
Publicerad

Asyl- och flyktinghälsovården i Hultsfred har redan börjat samla personal från olika delar av Region Kalmar för att snabbt kunna göra tusentals hälsoundersökningar av ukrainska flyktingar.

Målet: Att få upp vaccinationsgraden mot covid-19 bland de nyanlända.

Ukraina är bland de länder med lägst vaccinationstäckning i Europa. Innan Rysslands invasion hade bara omkring 35 procent av Ukrainas befolkning fått två doser vaccin mot covid-19, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är medvetna om att det är låg vaccinationstäckning i Ukraina, så vi planerar för det. Och troligtvis kommer det bli så att vi erbjuder vaccin mot covid-19 när vi träffar dem för hälsoundersökning, säger Ann Arvidsson, chef för asyl- och flyktinghälsovården i Region Kalmar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Organisationen från 2015 kvar

Till skillnad från många andra regioner lade Kalmar län aldrig ner sin asyl- och flyktinghälsovård när flyktingströmmarna och mottagandet från Mellanöstern och Afrika kraftigt minskade, och därför finns både kompetens och erfarenhet från flyktingvågen 2015 redan på plats.

I detta nu jobbar asyl- och flyktinghälsan med att samla samma personer som hjälpte till att hälsoundersöka 2015 för att se om man kan hoppa in på nytt. Som mest hade man då inne 50 vikarier, både sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare.

Hur snabbt kan ni skala upp?

– Utifrån de erfarenheter vi har så kan vi gå igång ganska snabbt. Vi pratar om en vecka, eller ett par veckor.

Flera har redan vaccinerats

Men faktum är att hälsokontroller på ukrainska flyktingar redan påbörjats i liten skala. De ukrainare som själva söker vård i antingen Hultsfred eller Kalmar, där flyktingvården har sina mottagningar, tas emot trots att man inte är anmäld hos Migrationsverket.

Sjuksköterskan Elisabet Olsson har redan gett ett antal doser mot covid-19 till flyktingar i Kalmar.

Har du en bild av varför de inte tagit vaccin tidigare?

– Nu är det så få, så det är svårt att uttala sig generellt. Men min känsla är att det handlat om tillgången på vaccin, och inte motstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet