En man i en vit t-shirt står på en scen med båda armarna lyfta i luften, vilket ger ett entusiastiskt intryck. Framför honom syns en publik som sträcker upp sina händer. I bakgrunden finns en mörk vägg och en stol med ett bord i hörnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TV-profilen Alex Hermansson har själv mobbat, och kommit till insikt. Hör honom berätta hur han använder insikterna i sina föreläsningar för barn – i klippet. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Så står man upp mot mobbning – 800 fjärdeklassare fick tips av Alex Hermansson

Publicerad

TV-profilen Alex Hermansson har i vuxen ålder kommit ut som mobbare – och försonats med dem han mobbat. Nu lär han elever att stå upp mot mobbning under Friends landsomfattande turné som på tisdagen kom till Kalmar.

Alex Hermansson är välkänd för de flesta från SVT Barn-program som Sommarlov, Hatch och Värsta bästa barnvakterna. På tisdagen fick Kalmars fjärdeklassare lära känna honom på ett nytt sätt.

– När jag växte upp var det ofta ett hårt klimat, man skulle vara tuff och cool. Vi skojade mycket med folk, och sa ”det är bara på skoj”. Nu i vuxen ålder inser jag att det inte behövde betyda att det var skoj för den som tog emot det och att det har lämnat sår i dem som jag inte förstod, säger han.

Tre budskap

Det är första gången som Friends ger sig ut på en turné och Kalmar är bland de sista stoppen – det hittills största. Samtliga fjärdeklasser i Kalmar, 800 barn och lärare, fanns samlade för att lyssna.

Budskapet kokar ner till tre uppmaningar: ”Säg hej”, ”Säg till”, och ”Säg ifrån”. Säg hej till den som är ensam och inte har några vänner, säg till en vuxen om du upplever eller ser mobbning och våga säga ifrån om någon mobbas.

”Stort inflytande”

– Eftersom jag samlat ihop ett så pass stort inflytande under åren, så har man ett stort ansvar också. Om jag inte tar den här chansen nu så kommer jag ångra mig. Det känns för viktigt, säger Alex Hermansson.

Hör Alex råd till den som själv mobbar i klippet ovan. Och elevernas tankar efter föreläsningen i klippet nedan.

Tre barn tittar in i kameran. Två av dem har glasögon. Bakom dem syns många rader med stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Freja Smedenmark, Doris Aronsson och Agaton Ekholm var tre av 800 fjärdeklassare från Kalmar som lyssnade på tv-profilen Alex Hermansson. ”Man är rädd att själv bli mobbad om man säger till”, säger Doris. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.