Två politiker från uppvidinge kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Bring (SD), som har förlorat kommunordförandeposten i Uppvidinge, säger att han känner skam åt invånarnas vägnar. Foto: William Frykfeldt/SVT

SD om maktskiftet i Uppvidinge: ”En skam mot folkets val”

Publicerad

Efter ett långt kommunfullmäktige i går kväll blev det klart att en majoritet bestående av M, S, V och Lpo har tagit över makten. Den bortröstade ordföranden Simon Bring (SD) berättar för SVT att han känner sig ”skamsen”.

De ledande positionerna i kommunens politiska styre fylls av Jessica Rask (M) som blir ordförande, och Sven-Olof Svensson (Lpo) som blir vice ordförande. De tar över mitt i en mandatperiod, men Jessica Rask menar att det inte handlar om en lek i maktens korridorer.

– Invånarna ska veta att vi tar det här på största allvar, säger hon. Vi kommer att ta krafttag och vi vågar ta tuffa beslut.

Inget svek enligt Lpo

Simon Bring (SD) tvingas sluta som ordförande efter två år i rollen. Han säger att han känner sig skamsen, fast inte på en personlig nivå.

– Jag känner mig skamsen åt de som röstade på oss, säger han.

Landsbygdspartiet har bytt sida och belönats med vice ordförandeposten, men Sven Olof Svensson (Lpo) ser inte det som ett svek.

– Vi tror inte att väljarna bryr sig om vilken konstellation vi är med i, säger han. Bara vi får igenom vår politik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.