Fasaden på Uppvidinge kommunhus i Åseda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På tisdagen beslutade fullmäktige i Uppvidinge kommun om ett maktskifte, mitt i mandatperioden. Så här tycker invånare om det. Foto: Magnus Dennert/SVT

Klart: Maktskifte i Uppvidinge kommun – så tycker invånare

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen stod det klart att oppositionen, med Socialdemokraterna och Moderaterna i spetsen, tar över makten i Uppvidinge kommun. SVT besökte Åseda under dagen och frågade invånarna vad de tycker om maktskifte mitt i mandatperioden.

Budgeten gick igenom redan i somras och därefter la oppositionen förslag om att de skulle ta över styret i Uppvidinge kommun. Något fullmäktige väntat beslutade under tisdagskvällen.

Under mötet valdes även Jessica Rask (M) till kommunstyrelsens ordförande.

– Som ny kommunstyrelseordförande och ledare för det nya majoritetsstyret känner jag både stolthet och tacksamhet. Vårt främsta mål är nu att stabilisera kommunens ansträngda ekonomi, samtidigt som vi säkerställer hög kvalitet i våra kärnverksamheter inom förskola, skola och omsorg, säger hon i ett pressmeddelande.

Jessica Rask (M), valdes under tisdagskvällen till nytt kommunalråd i Uppvidinge. Foto: SVT/Arta Tahiri

”Skäms på er”

Under debatten i kommunfullmäktige visade avgående ks-ordförande sitt missnöje.

– Jag skäms över att behöva lägga tid på sådant här politiskt spel som inte gagnar invånarna över huvud taget. Det är skamligt att göra så här mot invånarna, fy skäms på er, sa Simon Bring (SD) enligt Smålandsposten.

Vill höja skatten

I budgeten märks bland annat skillnad i skattetrycket, den än så länge sittande koalitionen med SD, KD och C vill höja skatten med 80 öre. Oppositionen med S, M, V och LpO (Landsbygdspartiet oberoende) vill däremot lämna skatten orörd.

Samma dag som fullmäktige i Uppvidinge höll sitt möte slutade Anna Hallberg som kommunchef. Hon sade upp sig förra veckan, rapporterar P4 Kronoberg.

Hör vad de boende i Åseda tänker om maktskiftet och skatterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.