Oppositionspartierna i Uppvidinge kommun, utanför kommunhuset i Åseda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om maktskifte och kommunstyrelseordförande den 10 september. Foto: Arta Tahiri/SVT

Oppositionen tar första steget mot maktskifte i Uppvidinge

Publicerad

På kommunstyrelsens möte i Uppvidinge på torsdagen meddelade oppositionen att de har för avsikt att ta över makten i kommunen.

Oppositionen består av Moderaterna, Socialdemokraterna, Landsbygdspartiet oberoende och Vänsterpartiet.

– Vi har lagt förslag om att vi tar över ordförandeskapet i Uppvidinge kommun. Efter att vår budget gick igenom i somras satte vi oss ner och kom överens om att ta över makten, säger Jessica Rask (M).

Kommunfullmäktige kommer att fatta beslut om maktskifte och kommunstyrelseordförande den 10 september.

Budgetskillnad

Skillnaden mellan oppositionens budget och det nuvarande styrets budget är att oppositionen vill behålla skatten oförändrad, medan det nuvarande styret vill höja den med 80 öre.

Kommunalrådsposten har sedan valet 2022 innehafts av SD som fram till nyligen regerade med C, KD och LpO (Landsbygdspartiet).

Simon Bring (SD) är kritisk till att Socialdemokraterna, som näst största parti i kommunen, kommer att stödja en kommunalrådskandidat från ett mindre parti. Något han kallar ett ”märkligt skådespel”.

Hör Peter Danielsson (S) svara på kritiken i klippet nedan.

Peter Danielsson (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Danielsson (S) svarar på Simon Brings (SD) kritik i klippet. Foto: Ida Andersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.