Det var i tisdags som man påbörjade undersökningen genom att sänka ner en specialbyggd undervattensdrönare, en ROV, i vattnet för att starta fotogrammetrin. Västerviksföretaget Ocean Discovery är ett av företagen som genomsöker Estonia och havsmiljön runt omkring.
Men drönaren fastnade under fartyget bara några minuter efter sjösättningen. Motgången ledde till en dags försening och det var först på torsdag morgon som man kunde sjösätta drönaren igen.
– Vi är nere vid vraket och filmar och fotograferar botten av fartyget och allting fungerar, säger Jonas Bäckstrand.
Lättad stämning
Under torsdagen var vädret halvmulet och vinden är lite hårdare än onsdagen, men det störde inte undersökningen.
– Stämningen just nu är väldigt lättad. Man ser många leenden, säger TT:s reporter ombord på fartyget.
Just nu befinner sig undervattensdrönaren på 68-70 meters djup. Man sänkte ner drönaren på en lättillgänglig plats för att bli lite varma i kläderna. Enligt Jonas Bäckstrand är sikten god.
Tidtabellen håller
Bäckstrand säger också att man i planeringen har räknat med tekniska problem och dagar med dåligt väder. Därför har den problemfyllda starten inte ruckat på schemat, menar han.
Statens haverikommission och företag specialiserade på undervattensdrönare ska ligga till havs i veckor för att undersöka både vraket och botten som det ligger på. När man är klara är meningen att man ska ha en fullständig 3D-modell av vraket som det ser ut på havsbotten.
KLIPP: Västerviksföretag gör nya dykningar på Estonia
Undersökningen
Expeditionen ska ta ett stort antal stillbilder som överlappar varandra och tillsammans bildar en högupplöst tredimensionell bild. Tekniken heter fotogrammetri.
Både vraket och botten det ligger på ska undersökas.
Undersökningen beräknas ta mellan 12 och 16 dagar beroende på väderförhållanden.
Efter undersökningen dröjer det ytterligare några månader innan materialet analyserats och ett resultat kan presenteras.
Bakgrunden till de nya undersökningarna är de hål som hittades och presenterades i dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som sändes 2020
Källa: TT och Statens haverikommission.