arbetsförmedling, flytta, lessebo, johan phersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Finns det inga jobb i Lessebo men du har en förmåga att få ett arbete då måste du vara beredd på att flytta, säger Johan Pehrson (L), arbetsmarknadsminister. Foto: SVT.

Skarpare krav för arbetslösa att flytta dit jobben finns – mycket få arbetstillfällen i Lessebo

Publicerad

Nu är det möjligt att tvinga arbetslösa att flytta dit jobben finns efter införande av nya regler. I Lessebo går sexton arbetslösa på varje ledigt jobb vilket placerar kommunen i botten när det gäller antalet lediga jobb i förhållande till antalet arbetssökande.

Sedan första juni arbetar Arbetsförmedlingen med hårdare krav på de arbetslösa att flytta om dom inte lyckas få ett jobb på hemorten eller kommunen.

– Finns det inga jobb i Lessebo men du har en förmåga att få ett arbete då måste du vara beredd på att flytta. A-kassan är till för när det är arbetslöshet inte för att du inte är beredd att flytta, säger Johan Pehrson (L), arbetsmarknadsminister.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Ont om jobb i Lessebo

Enligt de nya reglerna kan alltså de arbetslösa bli av med a-kassan om de inte flyttar om det krävs. Lessebo ligger i botten när det gäller antalet lediga jobb i förhållande till antalet arbetssökande. Nästan sexton arbetslösa går på varje ledigt jobb.

– Löser man inte sin arbetslöshet så behöver man vidga sitt sökområde, söka över hela Sverige, säger Karolin Damnäs, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Växjö.

”Det går över gränsen”

Hot om indragen A-kassa är ett dåligt sätt att stimulera arbetslösa att röra på sig, tycker Lena Lindqvist, boende i Lessebo.

– Det låter hemskt att de hotar med det mer eller mindre, det går över gränsen där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bristen på arbetskraft i Sverige

Mer i ämnet