• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hunden Breeze (tv) Andrées polarexpeditionen (th)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hundföraren om expeditionen som ska ta reda på svaret – vad medlemmarna i Andrées polarexpedition dog av. Foto: Privat/Emil Granrot/Jamila Karlsson/SVT

Skeletthunden Breeze ska lösa mysteriet på Vitön: Hur dog medlemmarna i Andrées polarexpedition?

Publicerad

Skelettsökhundar från Älghult i Småland beger sig snart till Vitön på Svalbard för att hjälpa till att lösa ett över hundra år gammalt mysterium: Vad orsakade deltagarna i Andréexpeditionens död.

Det har gått nästan 127 år sedan expeditionen som leddes av Salomon August Andrée fick ett tragiskt slut.

Trots att expeditionens tre deltagare hade varma kläder, proviant och fungerande gevär, dog de och hittades 33 år senare på den arktiska ön Vitön på Svalbard.

Än i dag har inga säkra slutsatser kunnat göras kring dödsorsakerna för de tre männen.

KI-forskare tar hjälp av skelettsökhundar

Mysteriet har gäckat forskaren, tillika läkaren, Bea Uusma en hel karriär och i sommar har hon fått tillstånd att göra en arkeologisk utgrävning på ön.

Till sin hjälp har hon anlitat Malin Svensson från Älghult i Småland som hundförare. Hennes jaktlabradorer Breeze och Puredy är unika i att söka efter människoben.

– Jag vet att Bea Uusma var orolig för att jag inte skulle säga ja till en sån här grej. Men det är självklart att säga ja – det här är en ”once in a lifetime-grej”, säger Malin Svensson.

Den 1 augusti beger de sig till Vitön, där hundarnas uppgift blir att nosa rätt på de 200 människoben som tros finnas kvar efter medlemmarna i Andréeexpeditionen 1897.

Man hoppas kunna hitta tillräckligt med ben för att avgöra vilka benresterna tillhör och vad som orsakat deras död.

– Vi kan få kunskap om eventuella frakturer, sjukdomstillstånd, förgiftningstillstånd, och ta reda på om skador på benen har uppstått innan eller efter döden, säger KI-forskaren Bea Uusma i ett pressmeddelande.

”Tar vi oss i land på Vitön?”

Vitön, dit expeditionen nu ska, är en ö i Norra ishavet som tillhör Svalbard och som stora delar av året omgärdas av drivis och snö.

Även stormar och potentiella faror från isbjörnar kan komma att bli ett problem för expeditionen.

– Det är fortfarande det sista som återstår. Tar vi oss iland på Vitön? säger Malin Svensson.

När SVT når Bea Uusma är det för nära inpå avresan för att hon ska kunna ge en kommentar framför kameran.

Se i klippet nedan – Andrées polarexpedition på 60 sekunder.

Till vänster vätgasballongen när den landat på packisen. Till höger  Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Frænkel gav sig av på en polarexpedition 1897 men kom aldrig hem. I videon får du en sammanfattning av vad som hände – på 60 sekunder. Foto: Tekniska museet

Bea Uusmas expedition i korthet

• Expeditionen startar den 1 augusti och varar i 20 dagar.

• Fartyget är isförstärkt för att klara arktiska förhållanden.

• Nio personer deltar, inklusive forskare från Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) och Universitetsmuseet i Bergen.

• Expeditionsmedlemmarna inkluderar arkeologer, en osteolog, två isbjörnsvakter, en hundförare och två arkeologihundar.

• Förhoppningen är att kunna göra osteologiska och tafonomiska analyser (hur organisk materia bevaras efter döden) av eventuella skelettdelar och kunna dra slutsatser kring dödsfallen.

• Expeditionen kommer resultera i en uppföljare till Bea Uusmas uppmärksammade bok Expeditionen: min kärlekshistoria.

Källa: Karolinska Institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.