– Just nu har vi fullt upp att bara ta oss fram och röja på skogsvägarna så att vi kommer intill, berättar Joakim Åhs vid Marieholms skogafastighet i Ryfors utanför Mullsjö.
Skogsfastigheten är en av de som drabbats hårt i länet. Här har uppskattningsvis 8000 träd fallit till ett värde av över en och en halv miljon kronor. Och det handlar inte om träd på samlade platser utan väl spridda i skogen vilket gör det extra svårt.
Ingen tjäle
– Det är ingen tjäle i marken och det värsta scenariot är om vi får en massa markskador när vi ska in och röja, säger Joakim Åhs.
Men skadorna går ändå inte att jämföra med stormen Gudrun då mer än dubbelt så många träd blåste ner. Därför var oron också stor när vinden sög i i lördags natt
– Det är klart att det är jobbigt rent psykiskt för alla inblandade. För man vet ju inte hur mycket som blåser ner eller hur ekonomin kommer att påverkas.
Inventering
Idag fattade också Skogsstyrelsen beslutet att göra en inventering av skadorna i landet.
– Det vi främst tittar på är hur mycket skog det handlar om som blåst ner. Och hur skogen ligger, om det är på stora områden eller enstaka träd, säger Mattias Pontén, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.
Inte farligt
Målen utanför Tenhult var en av flera gårdar som fick besök idag. Här drabbades man också hårt av stormen Gudrun men den här gången blev skadorna inte alls så farliga. Men det blev ändå några oroliga timmar innan läget var under kontroll.
– Det blåste ju rejält och jag kände en stor oro när jag gick ut i söndags. Men för vår del så var det inte så farligt den här gången, säger skogsägaren Lennart Rosén.