Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på en varg som orsakat skador i Västerviks kommun har nu underkänts av domstol. Bilden på vargarna här i reviret vid Linderödsåsen i Skåne har tagits i annat sammanhang. Foto: Länstyrelsen Skåne

Skyddsjakt på varg i Västervik stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten underkänner nu länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg i Västerviks kommun.

Det var den 6 juni som får attackerades i Hallingeberg i Västerviks kommun. Veckan efter, den 14 juni skedde en ny attack. Den här gången i Odensvi, någon mil bort.

Förvaltningsrätten konstaterar nu att de två dokumenterade vargangreppen är av mindre omfattning och att de därför inte uppfyller kriteriet för ”allvarlig skada”. Därför underkänner de beslutet om skyddsjakt.

Analyser visade att det rörde sig om en skandinavisk varg med beteckningen G30-24, från Söderåsen i Skåne, som inte bedömts som genetiskt värdefull.

Men eftersom det inte går att helt utesluta att det rör sig om en varg som är en korsning mellan en invandrad varg och en skandinavisk varg, ska även det vägas in i bedömningen av om skyddsjakt är försvarlig, menar domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.