Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kalmarbolag vill bygga Trumps mur mot Mexiko – med containrar

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar Rough Terrain (RT) vill bidra till Donald Trumps mur mellan USA och Mexiko.

Onsdagen är sista anmälningsdagen till att vara med i en tävling som den amerikanske presidenten startat för att använda det mest innovativa konceptet för att bygga en mur mot Mexiko.

Kalmar RT som är baserat i Texas är ett av de företag som skickat in ett förslag om att använda containrar till muren, rapporterar Smålänningen.

USA-val 2016

TV: Sex saker du inte visste om muren

”Total överraskning för oss”

Kalmar RT bygger truckar som lyfter containrar i svår terräng och är nu ett av hundratal företag som är med i tävlingen.

– Det är företagets vd, Stephen Speakes, som själv tagit initiativet till detta. Det kom som en total överraskning för oss om jag ska vara ärlig, säger Maija Eklöf, vice kommunikationschef på Kalmar till tidningen.

Texasbaserade Kalmar RT och truckföretaget Kalmar, med rötterna i Lidhult, ingår i samma skandinaviska koncern. Men en vinst i tävlingen skulle inte påverka Kalmars svenska produktion.

– Det kommer inte påverka oss på något sätt. Texasbolaget är ett helt fristående bolag. Vi hör bara till samma koncern som är Cargotec, säger Dan Pettersson, vd mobile equipment Kalmar till SVT Nyheter Småland.

LÄS MER: Fyra hinder för att bygga muren

Inget politiskt ställningstagande

Trumps omstridda mur-projekt är en känslig fråga och Maija Eklöf på Kalmar vill tydliggöra att det inte rör sig om något politiskt ställningstagande.

– Stephen Speakes tyckte att det var en bra idé och det är tecken på den entreprenöranda som präglar vår koncern. Det är dock inte ett politiskt ställningstagande. Vi vill inte involvera oss i någon politisk aktivitet. För oss är det viktigt med globala handelsavtal och global handel, säger hon till Smålänningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet