Gränsen mellan länderna går här mellan städerna Anapra i Mexiko och Sunland Park, i USA. Foto: TT

Hundratals företagare vill bygga Trumps mur – även latinamerikaner

Publicerad

Fler än 200 företag vill bygga Donald Trumps mur mot Mexiko.

Bland dem: många företag ägda av minoriteter.

32 byggföretag ägs till exempel av latinamerikaner.

Det är ett av president Trumps viktigaste vallöften, och ett hans väljare räknar med att han håller.  

När Vita huset för två veckor sedan släppte instruktioner för företag som var intresserade att bygga muren mellan USA och Mexiko var specifikationerna tydliga.

”Fysiskt imponerade”

Man ville ha förslag som dels bestod av en mur i betong, och dels ”annat material”, som inte var specificerat. 

På det stora hela fanns det många likheter i kravlistan, oberoende av material.   

Muren skulle vara ”fysiskt imponerande i sin höjd”. Den skulle även vara minst 5,5 meter hög, gärna upp till nio meter. Det skulle finnas mekanismer på den som försvårar att klättra över, samtidigt som det ska finnas möjligheter att öppna muren på olika ställen så att fordon ska kunna köra igenom.

Ska stå emot minst en timme

Muren ska också vara estetiskt tilltalande – åtminstone på den amerikanska sidan, och den ska vara gjord på ett sådant sätt att det skulle ta en människa med diverse olika verktyg minst en timme att ta sig igenom betongmuren (30 minuter för det andra materialet), vilket skulle ge tillräckligt med tid för gränsvakter att komma till platsen.

Muren ska även omöjliggöra tunnelgrävande två meter under markytan, och vid översvämningar, vilket är vanligt till exempel i vissa delar av Arizona, ska den kunna dränera vatten.

”Kan slå tillbaka mot dem”

Deadlinen var satt till onsdag kväll, men man har nu förlängt till tisdag den 4 april, då många av företagen ville ha ytterligare svar på frågor. 

– Frågan är hur många som kommer att vilja vara en del av det här i slutändan, då företag som är inblandade kan riskera att det slår tillbaka mot dem, säger bygganalytikern Brent Thielman till Wall Street Journal. 

Av de över 200 företag som ansökte innan deadlinen är många ägda av minoriteter, skriver tidningen.  32 företag ägs och drivs av latinamerikaner, 7 av olika indianstammar.  Kvinnor äger 29 av företagen som anmält intresse.

Över 3000 kilometer

Efter att alla företag ansökt den 4 april ska mellan 20 och 40 förslag väljas ut och företagen får då bygga prototyper på tre gånger tre meter, som den amerikanska gränspolisen sedan ska testa. Två slutgiltiga förslag, ett i betong och ett med annat material, kommer sedan att byggas i större skala i San Diego. De prototyperna ska vara nio meter vardera, innan ett slutgiltigt beslut tas hur man ska bygga den slutgiltiga produkten, som om den täcker hela gränsen mellan USA och Mexiko kommer att vara 3218 kilometer lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.