Kravet på att det ska hållas val i Ukraina har flera gånger upprepats av Rysslands president Vladimir Putin.
Det pågående ryska invasionskriget i Ukraina gjorde att det inte hölls något val i landet 2024, vilket Putin använt som argument för att hävda att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj saknar stöd.
Under veckan briserade uppgifter om att även USA nu ställt sig bakom kraven på nyval i Ukraina – detta trots de rådande krigslagarna i Ukraina förbjuder att landet håller val.
Kort därefter refererade Donald Trump dessutom till Zelenskyj som en diktator.
Strategiskt uttalande
Söndagens besked från Zelenskyj kommer vi ett strategiskt viktigt tillfälle, tror tidigare överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
– De senaste dagarna har det varit många påståenden om Zelenskyj. Det här är ett bra tillfälle för honom att klargöra sin ståndpunkt. Hans ställning är mindre viktig än landets väl.
– I och med det markerar han: är inte en diktator, säger Paasikivi.
En avgång skulle kunna leda till val
En potentiell avgång från presidenten skulle bli en ordnad övergång, tror Paasikivi.
– Den mest ordnade övergången vore att det kommer ett fredsavtal som gör att det ukrainska parlamentet fattar beslut om att inte förlänga krigslagarna och sedan hålla ett val.
Att hålla ett val i Ukraina skulle kräva ett tillfälligt eldupphör för att skapa en tillräckligt säker situation för att gå till vallokaler, säger Paasikivi.
– Men bara 80 procent av landet som kan rösta i ukrainska val eftersom Ryssland ockuperar drygt 20 procent av landet, och de kan av naturliga skäl inte rösta.
”Kan byta direkt mot Natomedlemskap”
På pressträffen där Zelenskyj gav beskedet att han är redo att avgå för fredens skull kom även ett annat besked: göra det för Nato.
– Eller så kan jag byta det direkt mot ett Natomedlemskap, om det är en möjlighet, sa presidenten om sin potentiella avgång.