Torbjörn Åhman står vid elden i sin smedja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Åhman är självlärd smed med fler än 700 000 Youtube-följare. Vissa dyker också upp i Torbjörns dörr, hör mer om det i klippet. Foto: Keith Foster

Smeden från Växjö har blivit viral med 750 000 följare på Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Åhman jobbade med datorgrafik i många år, men en dag bestämde han sig för att bygga en smedja i stugan bakom huset. Idag har den självlärde smeden en enorm publik – och har lagt datorn åt sidan.

– Det känns helt overkligt naturligtvis. Det går ju inte att ta in, men samtidigt är det fantastiskt roligt att kunna nå ut, säger Torbjörn Åhman.

För tio år sedan började han lägga ut korta videos på Youtube där han jobbade i smedjan som han byggt själv. Sedan dess har publiken bara växt och växt. Cirka tio procent av följarna bor i USA, men annars finns de i Brasilien, Tyskland, Vietnam – ja, överallt.

Självlärd

Han är självlärd dessutom. Smidet var en hobby som pojke och Torbjörn blev inspirerad att återuppta det som vuxen efter en kurs som hans mamma hade bjudit med honom till.

Hans första ”succévideo” fick sex tusen visningar. Nu är det inte ovanligt att de får några miljoner.

Det händer också att publiken reser till Växjö, som när några tyskar dök upp för att köpa en stekpanna, men fick resa hem igen – tomhänta och bittra, hör mer om det i klippet ovan.

en hammare träffar en metallbit i smedjan och det gnistrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjös Youtube-smed visar hur det ska gå till när en metallbit görs om till ett dekorativt löv. Foto: Keith Foster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.