”Sofia” sitter på en bänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sofia” har nu fått skyddad identitet och skyddat boende. Foto: Hamed Ubaidi

”Sofia” levde i en våldsam relation – fick stöd och flydde med sitt barn

Uppdaterad
Publicerad

”Sofia” är en av alla kvinnor som har sökt stöd hos kvinnojouren i Kalmar efter att ha levt i en våldsam relation.

– Barnets pappa jagade oss, berättar hon för SVT.

Efter att ha blivit utsatt för våld i nära relation, där hot, trakasserier och stryptag förekom, valde ”Sofia” till slut att fly med sitt barn och sökte stöd hos Kvinnojouren i Kalmar.

– Barnets pappa jagade oss och jag behövde skydd så jag var tvungen att kontakta kvinnojouren, säger ”Sofia”.

– Jag fick massor av stöd av kvinnojouren i Kalmar, bland annat stöd genom vårdnadstvisten. Eftersom jag mådde väldigt dåligt och inte hade full styrka att ta hand om mitt barn så kändes det jättebra att få samtal från kvinnojouren.

Viktigt att kunna få stöd direkt

Under sommaren har kvinnojouren haft extremt högt tryck från personer som ringer in, med konsekvensen att alla samtal inte hinns med. ”Sofia” tycker det är väldigt viktigt att få stöd så snabbt som möjligt

– Stödet betyder jättemycket, om jag inte hade fått stöd vet jag inte vart jag skulle tagit vägen. Det är viktigt att i allt mörker att kunna få vägledning för att ta sig ut.

Tips för kvinnor som lever i våldsamma relation

”Sofia” uppmanar alla kvinnor som lever i en våldsam relation att vara starka och våga söka hjälp.

– Det är viktigt att man älskar sig själv mer än någon annan, och om du har barn är det viktigt att tänka på vad som är deras bästa. Fundera på om du vill leva detta liv eller våga gå ifrån och kunna se en framtid, säger ”Sofia”.

”Sofia” heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.