Solceller ska driva glasugn i Boda Glasbruk – ska minska elkostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Den rådande elmarknaden har gjort att The Glass Factory i Boda Glasbruk nu ska få solceller på taket. De hoppas att nästa år kunna driva åtminstone en smältugn i glashyttan med solenergi.

– Vi hoppas att investeringen ska ge 80 000 till 90 000 kWh per år, för det är vad som krävs för att driva den mindre smältugnen, säger hyttmästaren Peter Kuchinke.

Risk att glasbruk inte klarar elkrisen 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om att glasugnar förbrukar väldigt mycket el och att det finns en oro över att glasbruken i Glasriket inte ska klara elkrisen. På Målerås glasbruk fick de nu i augusti i år en elräkning på 500 000 kronor.

Emmaboda

The Glass Factory är ett svenskt kommunalt glasmuseum som ägs Emmaboda kommun. I verksamheten finns också en glashytta som främst tillverkar konstglas. 

Verksamheten förbrukar omkring 250 000 kWh per år, vilket motsvarar den årliga hushållselen hos omkring 50 villor som har fjärrvärme eller värms upp på annat sätt än med el.  

I klippet får du följa med till hyttan och höra varför ugnen förbrukar så mycket el. 

Kommunen satsar en miljon 

Emmaboda kommun fattade i september beslut om att satsa en miljon kronor på solceller på fastighetsbeståndet. Nu ligger frågan hos teknik- och fritidsnämnden som ska utreda var solcellerna ska placeras. Det kan bli så att alla hamnar på taket i Boda Glasbruk. 

– Elförbrukningen i Boda Glasbruk är stor på grund av verksamheten där, så därför har vi tittat på den platsen i första hand. En konstruktör ska komma ut dit i oktober och titta på taken. Vi vill få dit så mycket som möjligt, säger Hugo Kjellin, fastighetschef Emmmaboda kommun. 

Vill kunna lagra solenergi 

Glasugnarna måste brinna dygnet runt. På nätterna smälts glasmassan som man sedan blåser glaset av på dagarna.

Det är en utmaning att ugnarna även måste värmas upp när solen inte lyser, men Peter Kuchinke ser att det finns tekniska lösningar, även om de kostar en del.

– Vi behöver kunna lagra solenergin och då behövs ett batteripack som är lika stort som glasugnens kapacitet. Det är möjligt för jag vet att en glasstudio i Berlin redan har gjort det. Vi kämpar för en sådan investering, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet