• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Soptorpeden” berättar för SVT – skulle sälja sopor till Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

De nya bolagsägarna hade storslagna planer för sågverkstomten i Marhult. Soporna skulle rensas bort och området skulle förvandlas till en attraktiv industripark. Men än så länge har inget hänt.

– Kommunen har satt sig på tvären, säger en av de nya ägarna.

Efter SVT:s publicering i somras om sopberget i Marhult kontaktade en 58-årig man oss. Han berättade att han tidigare jobbat på ett av företagen som haft sopor på tomten, och att hans uppgift då varit att sälja avfall till företag i Baltikum.

Hör 58-åringen själv berätta i klippet ovan.

Sopberget i Marhult

”En torped”

Men 32 000 ton sopor lämnade aldrig Marhult, och 58-åringen ska själv ha varit ovetandes om att soporna dumpats illegalt i Marhult.

– Jag har varit, som man kallar det, en torped. Inte i ordets bemärkelse, utan mig har man skickat in när det är skit. Städa, gör vad du kan, säger han.

Så sent som förra året kom 58-åringen ut från fängelse efter att ha avtjänat ett straff för grovt penningtvättbrott. Brottet hade inget att göra med avfall. Under tiden som han satt i fängelse ska det ha gått utför för sopförtaget han jobbade på.

– När jag var med gjorde chefen inget som jag kunde se var kriminellt. Om han tappade greppet eller om någon lurade honom, det ska jag låta vara osagt, säger 58-åringen.

Skulder på fyra miljoner

I september tog 58-åringen själv och hans kompanjon, en 53-årig man som tidigare dömts för bokföringsbrott, över bolaget som äger sågverkstomten i Marhult.

Förutom penningtvättbrottet har 58-åringen en diger lista bakom sig av domar, för bland annat stöld, bedrägeri och häleri.

Tillsammans har de två männen skulder på drygt fyra miljoner kronor.

– Alla människor ska väl ha en andra chans, säger 58-åringen. 

De både männen är aktiva i bygg- och avfallsbranschen. Nu vill de städa bort soporna och göra området till en industripark.

– Tomten kommer styckas upp och vi kommer gräva hela området för att ta bort gamla kablar. Vi vill göra en ny infrastruktur i området, säger 58-åringen.

Käppar i hjulet

Men hittills går det inte enligt plan. Kommunen har beslutat att de båda männens bolag inte får röra avfallet på tomten – om de inte söker tillstånd hos Länsstyrelsen först. 

– Vad jag förstår har man tolkat vår ansökan alldeles fel. Vi vill ju inte ta in sopor, utan vi vill ta ut sopor. De har tolkat det som att vi ska ta ut och in sopor.

Varför är ni bäst lämpade att styra upp sågverkstomten?

– Det finns säkert någon som är bättre än oss, men som det ser ut finns det inte så många andra alternativ. Vi har en målsättning att få tomten att fungera, dels med de som bor i byn, och med företagare, säger 58-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet