Lina Tomasson och Patrick Isendahl, biologer vid Länsstyrelsen i Kalmar ser faror med att den invasiva arten spärroxbär sprider sig på Alvaret. Foto: Niclas Wimmerberg /SVT

Spärroxbäret invaderar Öland – hotar känsliga Alvaret

Uppdaterad
Publicerad

Med sina vackra röda bär är rosväxten Spärroxbär en populär trädgårdsväxt. Men nu sprids den på Alvaret på Öland i raketfart och det kan få stora konsekvenser.    

Spärroxbär är en av flera invasiva arter som inte hör hemma på Alvaret och som hotar den biologiska mångfalden. I värsta fall kan hela ekosystemet rubbas.

Nu vädjar biologer på länsstyrelsen om hjälp för att kunna minska spridningen.

– Det är till stor hjälp om alla som ser den på Alvaret rapporterar in fynden till oss. Det hjälper oss att vara på tårna med att bekämpa växten,säger Patrick Isendahl, biolog vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Konkurrerar med andra

Spärroxbär sprids lätt och är bra på att konkurrera ut andra arter. Hur mycket den sprids beror på växtplatsen.

– På vissa platser kan de stå länge utan att de sprider sig alls. På andra platser tar den över totalt.

Växten skapar problem för inhemska arter.

– Den tar plats och förvirrar polinatörer. De röda bären som den får på hösten är populära bland fåglar och det är på det sättet den har spridit sig, säger Lina Tomasson, biolog vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Minska tillgången till bär

Det är inte ett enkelt projekt att komma åt växten. Ett första steg för att stoppa spridningen på Alvaret är att ta bort alla buskar som hittas.

– Då minskar tillgången till bär. Det är också en bra idé att använda en annan växt i sin häck utanför huset. Det minskar spridningen, säger Patrick Isendahl.

Spärroxbär

Spärroxbär ‘Cotoneaster divaricatus’ är en vintergrön snabbväxande buske.

Den fördes in i Sverige i början av förra seklet som odlingsväxt och har sedan spridit sig med fåglarnas hjälp.

Växten tillhör gruppen invasiva arter, vilket betyder att det är en främmande art som kraftigt kan förändra naturtypen där den växer genom att konkurrera ut andra arter som redan finns på en plats.

Källa: Tidningen Land/Naturum Gotland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.