En person står i en ladugård och klappar en kor som är intill honom. Ladugården har synliga bås där fler kor finns och en stor öppning som släpper in dagsljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Håkan Johansson berättar i videon ovan hur hans situation ser ut om krisen eller kriget kommer. Foto: Hamed Ubaidi

Speciell krisberedskap på bondgården på Öland: ”Hur blir jag av med mjölk och kött?”

Publicerad

Lantbrukaren Håkan Johansson på Öland står inför utmaningen att säkra el, vatten och drivmedel på sin gård trots investeringar i solceller och biogasanläggning. Detta om kris eller krig skulle drabba Sverige.

Lantbrukarna har nyligen fått en egen broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”, särskilt riktad mot lantbruket, som ställer andra krav än den version som skickats ut till övriga invånare i Sverige.

– Det är positivt att de informerar och vill att man ska förbereda sig inför en kris. De flesta punkterna är rätt självklara. Vi har inte tillgång till skyddsrum här på landet, utan man får nog lösa det med en jordkällare, säger Håkan Johansson.

Håkan Johansson och hans familj driver en gård i Kolstad, en bit utanför Borgholm på Öland. De har både djur och mark. Att bli av med kött och mjölk ser han som den stora utmaningen i en krissituation.

– En lantbrukare kan dricka sin egen mjölk, men den som inte är van att dricka mjölk som inte är pastöriserad kan bli magsjuk, säger lantbrukaren Håkan Johansson.

Hör honom utveckla det i videon ovan.

Utmaning med el och vatten

Håkan Johansson, som har tagit över gården från sin far, har på sin gård både solceller och en biogasanläggning för att kunna producera el. Han har också en egen brunn som räcker för att försörja sig under vinterhalvåret.

Men både elektricitet och vatten riskerar att inte räcka till om krisen kommer.

– Utmaningen är att få tillgång till vatten, el och drivmedel, säger han.

Har du några planer på hur du kan förbereda dig om det blir kris?

– Jag behöver skaffa batterier för att kunna ha el, åtminstone för att behålla värmen. Vatten hoppas jag att kommunen kan leverera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.