Sensationella, välorganiserade kupper och ångerfulla tjuvar som lämnat tillbaka stulna verk. Historien vimlar av olika typer av konststölder, både i Småland och nationellt.
En av de mest uppmärksammade konststölderna i Sverige skedde på Moderna Museet i Stockholm 1993, då tjuvar tog sig in genom taket (en så kallad Rififi-kupp) och stal flera verk av Picasso och Georges Braque. Efter ett drygt års förhandlingar med tjuvarna lyckades museet få tiillbaka samtliga konstverk, förutom Bragues ”Stilleben” som fortfarande saknas. Tre män dömdes 1994 för bland annat grov stöld till fängelse i mellan två och ett halv år och sex år.
Konsten att stjäla
År 2000 utsattes Nationalmuseum i Stockholm för ett välplanerat rån, där bland annat Rembrandts självporträtt stals. Rånarna tog personal och besökare i gisslan och flydde sedan med båt ut i Stockholms skärgård med de stulna tavlorna, vars totala värde uppgick till drygt 290 miljarder dollar.
Fem år senare hade samtliga stulna konstverk spårats och förts tillbaka till Nationalmuseum. Huvudmannen för rånet, som ingick i en löst sammansatt grupp av kriminella personer, dömdes till åtta års fängelse.
Valliens åtråvärda verk
I Kronoberg och Kalmar län har konstverk av Bertil Vallien, verksam vid bland annat Kosta Boda, flera gånger varit måltavla för stölder.
2008 stals flera av konstnärens glasskulpturer – en döskalle från altarskåpet i Växjö domkyrka, glasskulpturen ”Resting Head” från biblioteket i Emmaboda och en glasskulptur från Vida museum på Öland.
2016 stals tre av Valliens glaspjäser, till ett sammanlagt värde av 345 000 kronor, från Kosta Boda Art Gallery i Kosta. En 46-årig man från Kalmar dömdes för stölderna till skyddstillsyn motsvarande åtta månaders fängelse.
I maj 2018 försvann ett av Bertil Valliens konstverk från ett hotell i Lund. Verket föreställer ett glasskepp och värderas till två miljoner kronor. Två veckor senare återlämnades glasskeppet av tjuven som fått dåligt samvete.
Två månader tidigare hade tre bronsskulpturer av konstnären Kaj Engström stulits från hans utställning i Älmhult.
Offentlig konst i centrala Växjö
Kommunal offentlig konst har flertalet gånger vandaliserats eller stulits i Växjö. 2013 försvann Åsa Jungnelius ”svarta diamant”, värde omkring 400 000 kronor, från Sandgärdsgatan. Konstverket har ännu inte återfunnits.
Bronsskulpturerna i Torbjörn Johanssons verk ”Alla Är” vid Växjösjön har i omgångar försvunnit och återfunnits. I mitten av juni stals fem av de sju skulpturerna, men hittades en dryg vecka senare. Polisen har ingen misstänkt gärningsman.