Niclas Aronsson har tagit sig ur spelandet men fick själv betala för behandlingshemmet. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Tidigare spelmissbrukaren Niclas, 32: ”Vi fick sköta allt själva”

Publicerad

SVT har de senaste veckorna pratat med flera personer som vittnar om samma sak. Kommunernas kunskap kring spelberoende – eller Hasardspelsyndrom som diagnosen numer heter – är för dålig. Detta trots att ansvaret för att hjälpa spelmissbrukare legat på kommunerna sedan 2018.

Spelmissbruket bland spelberoende har ökat med över 20 procent under pandemin, enligt Folhälsomyndighen. Främst handlar det om casinospel på nätet.

Många av de spelberoende söker hjälp för missbruket. Men flera av de spelare som SVT träffat är starkt kritiska och menar att kommunerna och socialen inte tar spelproblemen på allvar och att rätt kunskap saknas.

Hade inte levt idag

En av dem är 32-årige Niclas Aronsson från Ljungby. Han ljög ständigt för sina närmaste och spelade bort stora belopp.

Efter enskilda samtal, terapi, självmordstankar och flera besök inom psykiatrin ville Niclas själv flytta till ett särskilt behandlingshem för spelberoende i Linköping, men fick inte stöd av hemkommunen.

– Det var bedrövligt. Vi åkte direkt från akutpsyk till behandlingshemmet. Vi fick sköta allt själva och själva betala för behandlingen, säger han.

Handlar om kunskap

Behandlingen som räddade Niclas pågick under åtta veckor. Och även om möjligheten att åka hem på helgerna fanns stannade han hela perioden i Linköping.

– Första dagen fick jag höra allt det jag inte fått höra på nio år. Det handlar om kunskap och återigen kunskap. Det räcker inte med någon kvällskurs och ett antal samtal, säger han.

Idag är Niclas spelfri och driver en padelhall i Ljungby.

– Jag mår utmärkt, det här är lite av dröm jag haft länge, säger han.

Spelande har blivit värre

Under året har SVT:s redaktion i Kalmar fått flera samtal från föräldrar som oroar sig för sina barn – och som anser sig se hur ett ohälsosamt spelande vuxit fram hos barnen under pandemin. Men på socialförvaltningen i Kalmar känner man inte igen den bilden. 

– Antalet har inte ökat och vi har inte sett någon markant ökning generellt, men det har blivit värre med spelandet hos de som redan har problem, säger Susanne Ingesson, enhetschef på socialförvaltningen.

Är kunskapen tillräcklig hos er?

- Efter att kommunen har fått ansvar att jobba med den här problematiken får vi mer kunskap genom att träffa människor som hamnat i den här problematiken. Men vi har ju också behandlare som är särskilt utbildade för spelproblematiken, säger Susanne Ingesson.

Spelmissbruk under pandemin

Under covid-19-pandemin har spelproblemen ökat bland personer som redan innan hade ett problemspelande eller som blev arbetslösa. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Antalet spelare har inte ökat utan ligger på samma nivå som innan pandemin. Däremot ökade problemen hos 20 procent av de personer som redan innan pandemin hade ett problemspelande, och hos fyra procent av de som var arbetslösa.

Även bland personer som fått sina fritidsaktiviteter inställda syntes en ökning.

Källa: Folkhälsomydigheten

Till dig som har självmordstankar

Om du mår så dåligt att du tänker att livet inte är värt att leva och har tankar eller planer på att ta ditt liv ska du inte hålla det för dig själv. Då behöver du prata med någon som du har förtroende för. 

Du kan känna dig ensam i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Att sätta ord på sina tankar inför någon som lyssnar kan göra att du hittar nya sätt att se på dina problem och upptäcker nya möjligheter att lösa dem.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon på en stödlinje. Du kan vara anonym om du vill. Du kan till exempel kontakta:

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har självmordstankar eller mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in på 1177.se.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. 

Om det är bråttom

Om du mår så dåligt att situationen känns outhärdlig eller om du har planer på att ta ditt liv ska du söka vård genast på en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Genom 112 kan du få kontakt med exempelvis ambulans, polis, räddningstjänst, giftinformationscentral eller jourhavande präst. Du som inte pratar svenska kan få hjälp med tolkning på ditt språk. 

Du kan också ladda ner 112-appen till din telefon. Där finns fler funktioner och viktiga nummer. När du ringer från appen kan den som svarar se var någonstans du är.

Källa: 1177

Fakta: Stöd finns att få

  • Till nationella Stödlinjen kan alla vända sig, såväl spelare som anhöriga som anser att spelandet blivit ett problem.
  • www.stodlinjen.se finns kontaktuppgifter till chatt, sms och e-post. Det går också att ringa på 020-819 100.
  • Dessutom finns Spelberoendes riksförbund som är en sammanslutning av föreningar för spelberoende och anhöriga som vill verka för att förebygga och avhjälpa spelberoende. Kontaktuppgifter finns på www.spelberoende.se  (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.