Kyrkspikarna får nu nytt liv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör församlingsmedlemmarna i Sjösås kyrka berätta i klippet vad som nu ska hända med kyrkospikarna som samlades upp efter branden. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Rostiga spikar från kyrkbranden i Sjösås till salu: ”Ett litet minne”

Uppdaterad
Publicerad

Församlingen för Sjösås nya kyrka i Viås får aldrig tillbaka sin nedbrända kyrka. Nu försöker de göra det bästa av situationen genom att sälja de rostiga spikar som hittats i ruinen till förmån för välgörenhet.

På söndagen fanns möjligheten att köpa sig en av de gamla handgjorda spikar som hittats bland brandresterna i Sjösås. Enligt församlingen har byborna visat ett intresse för att få hem ett litet minne från kyrkobranden.

– Det blir spännande att se hur många som kommer. Spikarna kostar 100 kronor styck, säger Inger Söderberg.

De insamlade pengarna ska gå till välgörenhet.

Klockstapel på önskelistan

Sjösås nya kyrka i Viås brann ner till grunden den 3 september 2022. Ett krucifix kunde räddas från lågorna, men inte dopfunten från 1200-talet.

– Det är bygdens folk som byggt kyrkan, och därför känns det så förfärligt att allt ska försvinna på det här sättet, säger Ingela Sandford Boberg.

Byn, med Inger Söderberg och Ingela Sandford Boberg i spetsen, har däremot redan planer på hur kyrkoruinen kan användas i framtiden, och vad som ska byggas upp på platsen. Församlingen har drygt 30 miljoner kronor i försäkringspengar att använda, och högst på önskelistan står en klockstapel.

Hör vad planerna är i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.