– Utbildningen börjar för kvinnorna börjar om några veckor, så om någon månad kan vi nog se dem i området, berättar Adela Sejdija, mötesplatsutvecklare på Växjöbostäder.
Adela Sejdija har varit med i rekryteringen av de 16 kvinnorna som ska bli stadsdelsmammor under ungefär sex timmar per vecka. Mycket av arbetet kommer att handla om att de själva ska vara aktiva i att söka upp folk och arbeta utåtriktat för att nå kvinnor i Araby.
Kvinnorna ska genomgå en utbildning på tre månader där de bland annat lär sig mer om kontakter med myndigheter, språkinlärning, demokrati och jämställdhet. Efter att utbildningen är klar får de utmärkelsen ”Stadsdelsmamma”.
Projektet ska spridas
Liknande insatser har tidigare gjorts i andra städer i Sverige och Europa. Projektet pågår till sista december 2021 och förhoppningen är att det sedan ska göras permanent och spridas till andra delar av Växjö kommun – och även till andra kommuner i länet.
– Stadsdelsmammorna tillför en viktig roll för att nå ut till personer som saknar sociala nätverk. De kommer att vara nyckelpersoner i Araby där vi upplever att informationen inte alltid når hela vägen fram, säger Elna Omanovic, Victoria Parks områdeschef i Växjö i ett pressmeddelande.
Det är Växjö kommun tillsammans med Institutet för lokal och regional demokrati (ID), Arabys Aktiva Familjer, Växjöbostäder AB, Victoria Park AB, Hyresgästföreningen Region Sydost som är samverkansparter i projektet.
Kvinnorna ska ha på sig gröna scarfs för att de ska vara lätta att känna igen.