Det är full fart inne i lilla idrottshallen vid Kalmarsundsskolan. Det är träning och omkring 20 unga käpphästryttare är på plats för att hoppa över hinder och träna dressyr och terränghoppning.
– Vi gör upp scheman. Vissa dagar är vi ute i skogen och rider, andra dagar är det tävlingar och träningar. Vi lägger upp det som om det vore en riktig häst i stort sett, säger Ronja Nilsson som tillsammans med Thea Sjöstrand och Nike Hempel Kronqvist startade Kalmar käpphästförening förra hösten.
Har egna hästar
Alla tre äger egna, riktiga hästar som de rider på och många här i gympasalen håller på med vanlig ridning. Det som lockar med käpphästarna är att man får använda sina egna ben och sin fantasi, berättar de.
– Man får skapa sin egen karaktär och man kan träna den hur långt man vill, säger Ronja Nilsson.
Fick sitt genomslag i Finland
Käpphästridningen fick sitt stora genomslag i Finland för ett par år sedan och har där blivit närmast en subkultur. Det senaste året har sporten även fått fäste i Sverige och uppskattas redan ha omkring 10.000 utövare.
Nyligen hade den finska filmen Hobbyhorse revolution premiär i Sverige; en dokumentär om ett gäng unga tjejer och käpphästryttare och om deras vänskap, svårigheter i livet och kamp för sin sport.
Får utstå hårda ord
För det är inte alltid lätt att ha käpphästar som hobby, berättar ryttarna i Kalmar.
– Tyvärr får man tråkiga kommentarer, både på internet och i skolan. Man kan få höra att man är en tönt, en idiot, säger Nike Hempel Kronqvist.
Men numer lyssnar de inte längre på hatet utan fokuserar i stället på all kärlek och vänskap som finns mellan käpphästfantaster över hela landet, enligt Ronja Nilsson.
– Jag tror att många är avundsjuka för att de inte har hittat sin grej. Vissa vill ju illa också, men jag tror det handlar om att vi är ett stort gäng. Vi gör något som är konstigt men vi lyckas ändå, säger hon.