Social- och idrottsminister Jakob Forssmed träffade ett 40-tal barn i Miniorlandslaget, ett initiativ av IFK Växjö och Atea för att få barn som stod utanför idrotten in i friidrotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Social- och idrottsminister Jakob Forssmed (KD) träffade ett 40-tal barn i Miniorlandslaget, ett initiativ av IFK Växjö och Atea för att få barn som stod utanför idrotten in i friidrotten. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Statligt fritidskort ska få fler barn att idrotta: ”Skyddsnät mot kriminella gäng”

Publicerad

Under sitt besök i Växjö meddelade social- och idrottsminister Jakob Forssmed (KD) en kommande satsning på fritidskort som en åtgärd för att motverka gängkriminalitet.

Regeringen kommer att satsa hundratals miljoner kronor på fritidskort så att fler barn och ungdomar ska börja eller fortsätta idrotta.

– Vi kommer under mandatperioden att införa ett fritidskort för alla barn mellan 8-16 år. Kortet ska vara laddat med pengar som man kan ta till sin idrottsförening, kulturskola eller scoutverksamhet, säger Jakob Forssmed (KD), idrotts- och socialminister.

Arbetet med att ta fram formerna för fritidskortet pågår. Men regeringen planerar att avsätta 731 miljoner kronor under 2024 för att införa reformen och närmare 800 miljoner årligen när den är genomförd.

Inget exakt datum finns för när reformen ska börja gälla, men enligt regeringskansliet ska det ske under mandatperioden.

Bidrag på 500-2000 kronor

Satsningen innebär ett bidrag på ungefär 500 kronor per år för alla barn i Sverige. Men för familjer i ekonomisk utsatthet kommer beloppet att bli mycket större.

– Det kan röra sig om ett par tusenlappar och vi gör detta för att barn ska få en meningsfull fritid men också för att i förlängningen göra det svårare för de kriminella gängen att sno åt sig dem, säger han.

Hur stor effekt tror du detta kan få i kampen mot gängen?

– Vi måste göra en mängd olika saker. Men en aktiv och meningsfull fritid, fler ledare, fler vuxna i barns liv kan också ha en väldigt bra effekt att förhindra att barn dras till gängen, säger Jakob Forssmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.