Foto: SVT och Kalmar kommun

Riksarkivet: Kalmars senaste stadsvapen duger inte heller

Uppdaterad
Publicerad

Riksarkivets statsheraldiker Henrik Klackenberg är fortfarande skeptisk till kommunens utformning av stadsvapnet.

Kalmars stadsvapen har funnits sedan 1200-talet och är det äldsta i Sverige. När kommunen för ett år sedan presenterade förslag på en ny variant ledde det till en protest storm och kritik från riksarkivets statsheraldiker.

Det nya stadsvapnet skrotades efter protesterna, och kommunen återvände till det gamla vapnet, fast i nya blåvita färger. Men det duger fortfarande inte tycker statsheraldiker Henrik Klackenberg.

– Den är inte bra, det är helt klåfingrigt och onödigt det de håller på med. De har ett av de vackraste och äldsta vapnen i Sverige från början och det ska finnas rött och blått i det här, varför ska de förenkla detta, säger han.

”Såg ut som en trafikskylt”

I varje vapenbeskrivning på Riksarkivet står det beskrivet hur vapnet ska se ut, det kan sedan vara upp till varje konstnär att tolka det. I Kalmars fall står det ”I fält av silver ett krenelerat, rött borgtorn med port och fönster av guld, uppskjutande från en vågskura bildad, blå stam och på båda sidor åtföljt av en sexuddig, röd stjärna”.

– Förra versionen såg ut som en trafikskylt. Det här är inget vi välkomnar, det här är en trist och förenklad tillämpning, det är rätt form med fel färg. Men stjärnorna och vågorna är med. Det gamla vapnet är inarbetat sedan 1250, detta är bara designklåfinger, säger han.

Kritisk till försvunna färger

Henrik Klackenberg tycker att det är en framgång att Kalmar kommun valde bort det gamla förslaget, men han är ändå kritisk till att färgerna är borttagna, och avskalade till vitt och blått. Något som kommunen menar ska tydliggöra Kalmars närhet till havet.

Men varför är det så känsligt?

– Kulturarv är viktigt, sen får man värdera det själv hur viktigt man tycker det är med runstenar, gamla byggnader, heraldiska vapen och annat kulturarv. Men det är bättre att fråga varför det är viktigt att ändra, det ska man fundera över innan man går in och ändrar i kulturarvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.