Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Johansson ska till Bulgarien, och riskerar att missa flyget. Foto: Diba Dehnad/SVT

Banarbete på Södra stambanan försenat – oklart läge i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Underhållsarbetet på södra stambanan skulle vara klart tidigt på måndagsmorgonen, men har dragit ut på tiden. Tågtrafiken mellan Stockholm och Malmö och mellan Kalmar och Mölndal påverkas under hela dagen, enligt Trafikverket.

– Vi har genomfört 50 banarbeten under veckan som gått, och det finns då alltid risk att vi stöter på oväntade saker, säger Jenny Nilsson, som är projektledare på Trafikverket, till SVT Småland, som förklaring till varför tågtrafiken fortfarande inte rullar.

Varnar för förseningar under hela dagen

Från Alvesta avgår persontåg söderut på stambanan men trafiken i riktning mot Växjö är just nu helt avstängd. I andra riktningen, mot Värnamo, körs vissa godståg.  

Arbetet i Alvesta beräknas vara klart på måndagen klockan 18.00, men Trafikverket varnar för förseningar och inställda avgångar. 

– Vi har tyvärr ingen information om hur tågen ersätts utan det måste resenärerna kolla med den operatör de har köpt biljett av, säger Jenny Nilsson. 

Helt stopp mellan Norrköping och Linköping

Längre norrut på stambanan, mellan Norrköping och Linköping, kan inga tåg passera och där beräknas trafiken inte komma i gång igen förrän klockan 10.00 på tisdagen.  

Under måndagsmorgonen var alla Krösatåg som passerar Nässjö inställda, men ska nu ha kommit igång. På Kust till kust-banan ersätts tågen av buss mellan Värnamo och Alvesta. 

SJ skriver på sin hemsida att de uppmanar resenärer att boka om sin resa till andra dagar om de har möjlighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Olsson är presschef vid Trafikverket. Under morgonen gästade han Morgonstudion för att prata om det planerade tågarbetet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.