Foto: Peter Magnusson

Stort kalas när nya bussar invigdes

Publicerad

På onsdagseftermiddagen hölls det ett busskalas på torget i Lessebo och Smålandsnytt och #sommarturen var på plats.

Busskalaset hölls för Länstrafikens nya bussar. Det kommer att bli helt nya bussar i Kronobergs län och 162 nya bussar har köpts in och åtta av dem kommer rulla i Lessebo kommun.

Lessebos kommunalråd Monica Widnemark (S) var på plats och höll ett tal där hon uppmanade alla att åka kollektivt för miljöns skull, och hon var nöjd med de nya bussarna.

#sommarturen

– Vi har fått så mycket kritik när det gäller de gamla bussarna. Det har varit för varmt på sommaren och för kallt på vintern. Det har också varit andra problem. Det har till och med hänt att hjul har lossnat på bussarna, så jag är väldigt glad att vi är i land med den nya upphandlingen.

Busschauffören Mikael Schander visade nyfikna besökare runt i den nya bussen som stod uppställd på Lessebo torg. Han förklarade att komforten har blivit bättre men att den stora skillnaden framförallt är att de nya bussarna nu är mer miljövänliga

– Vi kör nu på RME, som är tillverkad av bland annat rapsolja. Tidigare körde bussarna på diesel, säger Mikael Schander.

Fakta RME

RME (Rapsmetylester) är ett drivmedel tillverkat av rapsolja, metanol och kaliumhydroxid. RME minskar påverkan på växthuseffekten genom att nästan all koldioxid tas upp av rapsplantan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet