Det är i sex stycken lokaler på Älghultsskolan i Uppvidinge kommun som man har upptäckt att radonhalterna överstigit de nationella riktlinjerna i Sverige på 200 Bq/m3.
– I det här fallet med barnen om man har 1170 Bq/m3 konstant på ett årsmedelvärde, och säg att barnen vistas sex timmar i skolan per dag då är det alldeles för höga halter, säger Tove Sandberg Liljedahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Hon fortsätter.
– Men lägger man till att barnen trefjärdelar av dygnet vistas i det som är genomsnittet i Sverige på 100 Bq/m3 då blir inte exponeringen så jättehög, så även om man måste göra någonting åt de här halterna på skolan bör man inte vara jätteorolig för den exponering som barnen utsatts för.
I Sverige så mäts radon i byggnader på grund av de hälsorisker som finns med exponering av höga radonhalter. En längre tids exponering kan medföra en förhöjd risk att utveckla lungcancer senare i livet.
– Är man ickerökare är livstidsrisken för lungcancer 0,3 procent och är man utsatt för höga radonhalter på cirka 600 Bq/m3 under en väldigt lång tid är risken fördubblad. Men det finns inga akuta effekter av radon.
Vad är radon?
Radon är en radioaktiv gas som bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller. Långvarig exponering för radongas ökar risken att utveckla lungcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att radon i bostäder orsakar omkring 500 lungcancerfall per år i Sverige och det är främst rökare som drabbas.
Radon kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet. Radon är den strålkälla som ger den högsta exponeringen av joniserande strålning till allmänheten. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten