• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svensk förening i Frankrike: ”Hon kan ju inte bo i tält”

Publicerad

Sara Brachet är grundare till en förening i Frankrike som hjälper personer som fått avslag på sin asylansökan i Sverige och flytt till Frankrike. De flesta är ungdomar från Afghanistan. Sara Brachet tror att cancersjuka Najwa kan få det tufft att klara av vardagen.

– Om hon inte får boende så blir vardagen omöjlig för henne.

Frivilligorganisationen LAMSF, som på svenska står för ”De svensktalande migranternas vänner i Frankrike”, lånar lokal av Svenska kyrkan i Frankrike och hjälper dem som fått avslag i Sverige och flytt till Frankrike. Även papperslösa.

63-åriga Najwa Jaloul ska skickas till Frankrike trots pågående cancerbehandling i Kalmar är ganska unik för Sara Brachet, som är grundare till föreningen.

Kalmar

– Jag hoppas verkligen inte att Frankrike ska skicka en cancersjuk som är över 60 år till Syrien. Det hoppas jag verkligen inte, säger hon.

I sin vardag möter hon papperslösa personer som försöker klara av vardagen genom att äta, duscha och få kläder hos olika organisationer. De sover dessutom i tält. Sara Brachet har svårt att se hur en 63-åring som dessutom är cancersjuk ska kunna klara av det.

– Det svåra blir boendet, om hon inte hittar någonstans att bo på egen hand.

Ska utvisas trots pågående cancerbehandling

Najwa Jaloul, som nu sitter i förvar i Kalmar flydde vidare till Sverige och dottern Omaima efter att först ha fått avslag på sin asylansökan i Frankrike.

I Sverige ansökte hon på nytt om asyl. I mars fick hon diagnos för en aggressiv bröstcancer och får nu cancerbehandling i Kalmar.

Enligt Dublinförordningen, som säger att det är det första EU-landet som man kommer till som är ansvarigt att pröva asylärendet, ska hon nu utvisas tillbaka till Frankrike trots sin cancer.

Svårt hitta boende

Enligt Sara Brachet måste den som kommer till Frankrike vänta i tre månader innan man får sjukförsäkring. Till akut vård kan man dock få hjälp.

– Om man har fått avslag och inte överklagat, då förlorar man boende och asylbidrag. Det krävs advokathjälp för att överklaga. Trots att man överklagar är det inte säkert att man få tillbaka asylbidrag och boende, säger Sara Brachet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet