Bild från en övervakningskamera visar hur en person stoppar en vara innanför jackan. Porträtt på Nina Jelver som står med armarna i kors och ser allvarlig ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk handel ser att stölder slår hårt mot handeln. Hör mer om hur hon vill se hårdare tag mot tjuvarna i klippet. Foto: Bild från övervakningskamera/Svensk handel

Svensk handel om ökat snatteri: ”Måste bli konsekvenser om man stjäl från butiker”

Publicerad

Butiksstölder är fortsatt en stort problem, det visar Svensk handels senaste Trygghetsbarometer. För att kunna bryta trenden med ökade stölder vill Svensk handel se tydliga markeringar om att den här typen av brott inte kan begås ostraffat.

Trygghetsbarometer för det fjärde kvartalet 2022 visar att mer än var tredje handlare uppger att de under den senaste tiden utsatts för stöld eller ringa stöld. Enligt Svensk handels uträkning stals det för omkring 8,5 miljarder kronor under 2021, och 4,5 miljarder var inom dagligvaruhandeln. 

– Det här är kostnader som handlarna inte mäktar med längre, det är ofantliga summor, säger Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk handel. 

Få anmäler stölder 

SVT Nyheter Småland har tagit fram siffror som visar att antalet anmälda stöder ökat i slutet av 2022, både i Kalmar och Kronobergs län. Samtidigt visar Svensk handels rapport, som släpptes den 11 januari i år, att bara hälften av stölderna polisanmäls. 

– Varannan handlare anmäler inte till polisen lägre. De tycker inte att det är lönt då det inte kommer att hända något. Det blir ingen utredning eller fällande domar, säger Nina Jelver.

Vad tycker ni bör göras? 

– Polisen måste börja utreda brotten och lagföra. Det är viktigt att sända signalen att det inte är okej. Det är brottsligt och det blir konsekvenser om man begår den här typen av brott, för där är vi inte idag.

I klippet ovan förklarar Nina Jelver varför butiksstölderna ökar nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.