Ica-handlaren Gabriel Fransson står framför en butikshylla och han håller en kundkorg i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De letar efter rätt läge att plocka på sig det de vill ha, säger handlaren Gabriel Fransson. Följ med till butiken och hör om snattarnas metoder. Foto: Clary Kroon/SVT

Snatterierna ökar kraftigt både i Kalmar och Kronobergs län

Uppdaterad
Publicerad

Anmälda snatterier ökar i både i Kalmar och Kronobergs län. Det märks bland annat på Ica i Alvesta.

– Vi upptäcker dagligen snatterier, säger handlaren Gabriel Fransson.

Under det sista kvartalet förra året anmäldes 239 ringa stölder, i vardagstal kallat snatterier, i Kalmar län. Det är en ökning med 54 procent jämfört med samma period 2021, då 155 stölder anmäldes. 

I Kronobergs län ökade de anmälda snatterierna från butiker från 134 till 199, när man jämför de tre sista månaderna 2021 och 2022. Vilket är en ökning med 48 procent. 

– Allting har blivit dyrare så folk har mindre pengar i plånboken. Då tar de väl chansen och tar lite saker istället. Vi upptäcker dagligen snatterier, säger Gabriel Fransson.

Är det några speciella varor som stjäls? 

– Nej, det är allt från kött till godis. Allt möjligt, beroende på vad de är sugna på. 

I klippet ovan berättar Gabriel hur de ser att snattare varit framme. Det handlar om lämnade varukorgar och tomma förpackningar. 

Stjäls för stora summor 

Enligt Svensk Handels beräkningar stjäls det för omkring 4,5 miljarder i dagligvaruhandeln årligen. I Ica-butiken i Alvesta uppskattar Gabriel Fransson att stölderna årligen kostar dem mellan 300 000 och 500 000 kronor. 

Vad gör ni själva för att minska snatterierna? 

– Vi har inhyrda väktare som går civilt och spanar både dagtid och kvällstid. Samtidigt försöker all personal vara uppmärksam, men tyvärr så tror jag bara att vi upptäcker omkring 30 procent av snatterierna och att 70 procent kommer undan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.