Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Sager (SD) förklarar varför partiet vill stoppa moskébygget i Kalmar. Foto: SVT/Hamed Ubaidi

Sverigedemokraterna vill stoppa moskébygget i Kalmar: ”Ingen lämplig plats”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Kalmar är emot ett planerat moskébygge i stadsdelen Norrliden i Kalmar. Partiet tycker inte att det grönområde som kommunen avsatt för moskén är en bra plats.

För att stoppa byggplanerna har Sverigedemokraterna startat en namninsamling för att försöka få till en folkomröstning.

Partiet har fram till juli på sig att samla in underskrifter från tio procent av alla röstberättigade i kommunen för att kunna väcka frågan om en folkomröstning. En bit in i februari hade de fått ihop omkring 300 underskrifter.

Kalmar

– Vi har inget principiellt emot att det genomförs ett moskébygge i Kalmar. Det vi har principiellt motstånd mot är när man tar grönområden och genomför stora byggnationer på dem, säger Jonathan Sager (SD).

Mot att bygga på grönområde

Det pågår nybyggnationer i grönområden i Kalmar, varför är ni emot just moskébygget?

– Det vi, Sverigedemokraterna riktar skarp kritik mot är att bygga på grönområden. Det spelar ingen roll om det är ett grönområde i Norrliden, Snurrom eller Funkabo, då det du bygger på är ett uppskattad grönområde, säger Jonathan Sager (SD).

Så här går det till sen

Om Sverigedemokraterna lyckas samla in underskrifter från tio procent av de röstberättigade i kommunen kommer frågan om en folkomröstning att lyftas till kommunfullmäktige för omröstning.

Om fullmäktige röstar för att det ska genomföras en folkomröstning skulle den vara rådgörande, inte beslutande.

Johan Persson (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Kalmar säger till SVT att han inte vill se en folkomröstning om byggplanerna.

Fotnot: I en tidigare version av det videoklipp som ligger i den här artikeln förekom en felaktig uppgift kring hur stort markområde Kalmar kommun avsatt för moskébygget. Den felaktiga uppgiften har klippts bort. Det påverkar dock inte innebörden i det citat som berörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet