Vraket av Per Brahe är bärgat sedan länge, men föremål från vraket är fortfarande intressanta för dykare som besöker vrakplatsen.
– Det är som att besöka ett museum, ett fruset ögonblick, säger Jönköpingsdykaren Göran Müntzing när Smålandsnytt träffar honom ovanför vattenytan vid Hästholmen. Allting som trillade av skeppet när det gick ner, det ligger ju kvar fortfarande.
Den dramatiska vädret, det hastiga olycksförloppet, att inga av de 24 ombordvarande överlevde, och att den folkkäre konstnären John Bauer med familj fanns bland de omkomna gjorde att nyheten om den värsta katastrofen i svensk insjöfart spreds mycket snabbt, både i media och i folkmun.
Bärgningen av Per Brahe fyra år efter förlisningen blev – katastrofen till trots – något av ett folknöje. Folk och dåtidens medier vallfärdade till Hästholmen för att beskåda hur vraket först släpades till grundare vatten och därefter lyftes mot ytan.
Vid nedslagsplatsen på 32 meters djup kan nutidens dykare ännu se spåren av katastrofen: Gropen där aktern slog ner, symaskinerna, lådorna med gjutgods och tunnorna med fruktmos på väg till Cloetta i Ljungsbro.
Fakta: John Bauer
John Bauer, född 4 juni 1882 i Jönköping, död 20 november 1918 på Vättern. Konstnär, målare och illustratör.
John Bauer studerade vid Konstakademien och gjorde studieresor i bl.a. Tyskland och Italien. Han var tidigt influerad av Carl Larssons akvareller. John Bauer gjorde sin främsta insats som illustratör med bidragen till sagosamlingen ”Bland tomtar och troll” (1907?10, 1912?15) som konstnärlig höjdpunkt. Hans bild av skogen och trollen har påverkat generationer läsare. Han finns representerad på Jönköpings läns museum, Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum och Malmö museer.
Vid flytten från Bunn utanför Gränna omkom John Bauer med sin maka Ester Ellqvist och deras treårige son Bengt, kallad Putte, när ångaren Per Brahe förliste på Vättern utanför Hästholmen 1918. Samtliga 24 passagerare omkom. På Östra kyrkogården i Jönköping finns familjens grav.