– Både polis och åklagare som jobbar med fallen är rutinerade och har ett intresse för den här typen av ärenden, säger Linda Caneus, kammaråklagare.
Hon nämner också vikten av att snabbt förhöra målsäganden och att arbeta med så kallade tvångsmedel.
– Det kan handla om att hämta in folk till förhör, göra husrannsakan och topsa misstänkta.
En annan sak hon lyfter fram är att alltid förhöra den misstänkte.
– I vissa ärenden kan det verka svårt att nå fram till åtal. Men genom att höra den misstänkte kan det dyka upp nya omständigheter att gå vidare med. Vi försöker vända på alla stenar och inte lägga ner förundersökningen för tidigt.
Stora skillnader i landet
I Växjö går 11 procent av våldtäktsanmälningarna till åtal och i Karlskrona ligger siffran på 5 procent, vilket är sämst i landet enligt SVT:s Uppdrag gransknings sammanställning. Kalmars siffra på 20 procent placerar länet i topp i landet, men Linda Caneus är inte nöjd.
– Vi är glada för siffrorna men bra kan bli bättre. Vi kommer jobba vidare och tänka till lite extra för att våra siffror ska öka. Samtidigt räcker det inte att en åklagare åtalar i samtliga fall om det sedan inte håller i domstol.
Tidigare har anmälningar om våldtäkt kunnat bli liggande hos polisen, något som hon menar har förbättrats.
– Nu skulle jag säga att det utreds i princip omgående. Blir utredningen liggande kan bevis blekna och försvinna och de inblandade riskerar att bli allt mindre intresserade av att medverka.
Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.