Thoren Business School i Växjö och Thorengruppens vd Ester Alavei

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ester Alavei, vd för Thorengruppen sedan i januari, vill inte vara med på en bandad intervju. Men i ett mejl till SVT Småland skriver hon att ansvaret för att undervisningen sköttes korrekt låg på rektorerna på den kritiserade skolan. Foto: SVT/arkiv

Thorengruppens svar på kritiken mot skolan i Växjö: ”Rektorernas ansvar”

Publicerad

Skolinspektionen drog nyligen in tillståndet för Thoren Business School i Växjö, efter allvarliga brister. Ledningen för Thorengruppen menar att ansvaret för att organisera undervisningen låg på rektorerna. Koncernens vd skriver i mejl till SVT att de inte kommer att överklaga det indragna tillståndet.

Redan i Skolinspektionens första beslut om kritik mot Thoren Business School i Växjö var det tydligt att elever gått miste om undervisningstid.

Våren 2023 skickade skolan därför in dokument som visade hur kurser skulle utökas och förlängas under höstterminen.

SVT granskar friskolor

Men som SVT Småland tidigare har berättat upptäckte Skolinspektionen under hösten att kurser på alla program schemalagts färre timmar än vad skolan uppgett i dokumenten. I vissa fall saknades mer än hälften av timmarna.

Ifrågasätter om det går att lita på uppgifter

Skolinspektionen ifrågasätter därför tillförlitligheten i de dokument som Thorengruppen lämnat in under granskningens gång.

SVT har sökt Thorengruppen för att få svar på varför de inte genomfört den undervisning som de utlovat. Koncernens vd, Ester Alavei, säger sig inte ha tid att svara på frågor i en bandad intervju. Men i ett mejl skriver hon att rektorerna på skolan varit ansvariga för schemaläggning och timplaner.

Men en av de före detta rektorerna på skolan, Nils Pihlsgård, säger att han flera gånger informerat sina chefer om att det var svårt att lägga ut all tid i schemat.

Rektorn: Svårt att rekrytera personal i oviss situation

Enligt honom ligger förklaringen till det i att det var svårt att rekrytera personal innan Skolinspektionens beslut var klart.

– Därför var det svårt under hela hösten att rekrytera.

Men läraren Johanna Tuwezén, som började jobba på skolan höstterminen 2023, menar att det inte är hela sanningen.

– Det fanns lärare som fick jobb men som i princip vände i dörren när de insåg hur stora problem skolan hade. Och jag fanns ju bevisligen på plats. Ändå hade även jag kurser som var snålt schemalagda, vilket ju syns tydligt i Skolinspektionens beslut.

Minns inte larmen från lärare

Johanna Tuwezén säger att hon larmade Nils Pihlsgård om att några av hennes kurser innehöll för lite undervisningstid vid flera tillfällen. Men han säger sig inte ha något minne av detta.

– Det låter konstigt, det kan jag inte tänka mig, säger han till SVT Småland.

I Skolinspektionens beslut har de listat ett tiotal kurser under det här och det förra läsåret där antalet timmar inte stämmer med den utlovade tiden.

Förra året hade alla studenter som lämnade skolan fått för lite undervisningstid. Något som också drabbade en av årets avgångsklasser.

SVT:S Frågor och svar till Thorengruppens vd:

Jag undrar varför ni, trots påtryckningar från lärare, och kritiken från Skolinspektionen, har lagt in betydligt färre timmar på flera kurser än det antal timmar som ni angett i ert svar till Skolinspektionen att eleverna skulle få?

Det är rektor som leder och fördelar arbetet på en skola, lägger schema och ska följa huvudmannens utlagda timplan. Detta har varit en skuld som har byggts på under flera år och som kom till vår kännedom först vid Skolinspektionens besked, sedan dess har vi från den nya ledningens sida försökt rätta dessa brister men inte nått hela vägen fram. Vi valde till sist att själva avveckla skolan eftersom vi såg att det var omöjligt att upprätthålla kvaliteten med så få elever.

ThorenGruppen har nu en ny ledning och vi måste se till att göra egna uppföljningar kring antalet timmar och i vissa fall förändra kulturen i gruppen.

Enligt den lärare jag pratat med handlar det inte om att det saknats lärare, eller att lärare blivit sjuka, utan om att kurser planerats in på för få timmar. Vad säger ni om det?

Vi delar Skolinspektionens kritik och valde därför att själva stänga skolan. Det är rektor som säkerställer schema, leder och fördelar arbetet och lägger ut tid enligt av huvudman och rektor gemensamt fastställd timplan.

Just eftersom ni uppmärksammades på ovan nämnda brister i Skolinspektionens beslut redan i mars 2023, hur kommer det sig att ni inte kommit till rätta med dem?

Huvudmannen har sedan det kom till vår kännedom arbetat tillsammans med skolan och dess personal att rätta till alla brister, att vi har misslyckats med detta kan vi bara beklaga.

Finns det någon redovisning av hur mycket pengar ni satsat på skolan i Växjö under det här läsåret?

Vi har skjutit till resurser till skolan under våren, men exakt bemanning i klassrummen är en fråga för rektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet