Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thorens gymnasieskola i Växjö är en av de gymnasieskolor i landet som fått kritik av Skolinspektionen på en rad punkter. I klippet hör du Nils Pihlsgård, som sedan i januari i år vikarierar som rektor på Thoren Business School i Växjö. Foto: Ida Andersson/SVT

Här svarar Thorens rektor i Växjö kring skolans brister: ”Snäv budget”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Thorengruppens ägare tar ut stora vinster riskerar en halv klass på Thoren Business School i Växjö att missa sin gymnasieexamen. Enligt nuvarande rektorn har skolan haft för lite pengar. 

Thorengruppen, en av Sveriges största skolkoncerner, har brutit mot lagen när det gäller att ge eleverna den undervisning de har rätt till på majoriteten av koncernens gymnasieskolor. Det visar SVT:s granskning.

Nils Pihlsgård, som sedan i januari i år vikarierar som rektor på Thoren Business School i Växjö, säger att budgeten varit snäv.

SVT Nyheter granskar

– Jag kan väl tänka mig att det har fått rektorn att hålla igen både på tjänster, timmar, lokaler och då får vi ta konsekvenserna av det, säger han till SVT.

Enligt Nils Pihlsgård har skolan sedan starten också haft få sökande, vilket resulterat i att de elever som kommit in har varit lågt motiverade.

– Vi har en hög frånvaro bland våra elever. Vi gör ju pedagogiska utredningar men vi har inte rätt att åka hem och hämta dem.

Bristande rutiner kring elever i behov av stöd

Men Skolinspektionens granskning visar på brister i skolans rutiner för utredningar och stöd, vilket de menar försämrar elevernas förutsättningar att nå målen.

Totalt satte skolan 160 F-betyg våren 2022. Mellan en fjärdedel och hälften av eleverna i avgångsklasserna har så få godkända betyg att de riskerar att inte få en gymnasieexamen.

Lärare som Skolinspektionen intervjuat ger exempel på 15 elever som de anmält vara i behov av stöd men som de – flera månader senare – inte fått återkoppling från skolan kring.

Färre elever – måste dra ner på personalen 

Inför nästa läsår har skolan enligt Nils Pihlgård beviljats tilläggsbidrag för att anställa en speciallärare på 100 procent, vilket i dag bara finns på 20 procent. Men samtidigt har färre elever sökt sig till skolan i höst. 

– Vi har faktiskt fått så pass mycket färre elever till hösten att vi kommer att ha färre personal för att anpassa oss efter budgeten. 

Hur ska det leda till att eleverna klarar skolan? 

– Jag tror att den här specialpedagogen kommer att bli ett jättelyft för skolan. Det är en person som kan jobba coachande mot lärarna och hjälpa mig med helheten. 

I klippet nedan svarar Thorengruppens vd Ola Rönnqvist på kritiken från Skolinspektionen:

SVT:s reporter Kristina Lagerström, programledare Ted Wigren och Thorengruppens vd Ola Rönnqvist i Morgonstudion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thorengruppens vd Ola Rönnqvist svarar på kritiken: ”Jag försvarar det inte”. Foto: SVT

Så gjorde SVT granskningen

  • Vi har gått igenom alla tillsynsrapporter som Skolinspektionen har genomfört på Thorengruppens alla skolor, men även tillsynen av de tre olika bolag inom Thorengruppen som äger skolorna. 
  • För att säkerställa att vi fått med alla rapporter har vi kontrollerat de dokument som ligger i diariet med de årsfiler som skolinspektionen sammanställer, och i det fall där något beslut saknats har vi begärt ut dokumenten hos skolinspektionen.
  • Från rapporterna har vi sammanställt i vilka fall skolinspektionen utdömt föreläggande mot vite, föreläggande, anmärkning, avstående från ingripande eller där man konstaterar att inga brister finns. 
  • Vi har vid genomgången särskilt inriktat oss på förelägganden (med eller utan vite) som rör brister kring själva undervisningen. Oftast handlar det om att eleverna får för få lärarledda undervisningstimmar, men även att skolan inte tar ansvar för ”arbetsplatsförlagt lärande” dvs praktik, eller att eleverna inte får ta del av centralt innehåll i i ämnes- och kursplaner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet