Yaser Akkash från Syrien har varit i Sverige i nästan två år. Han är utbildad tandläkare och har just nu en praktikplats som tandvårdsbiträde på Folktandvården Norr i Växjö.
– Jag känner mig som hemma här, det går väldigt bra. Jag är väldigt glad att jag fått chansen att ge tillbaka efter allt jag fått från Sverige, säger Yaser Akkash.
Enligt statistik från Arbetsförmedlingen fanns det i oktober 249 tandläkare bland de nyanlända som ännu inte etablerats i samhället. Samtidigt är tandläkare ett bristyrke, precis som många andra vårdyrken.
Förslag på snabbspår
Härom veckan presenterade regeringen i samarbete med arbetsmarknadens parter ett förslag på så kallade snabbspår som ska snabba på etableringen av nyanlända med legitimationsyrken. En del i det är en tidig praktik, precis som Yaser fått, och klinikchefen på Folktandvården Norr tror också att det är viktigt.
– Han får en bra insyn i den svenska tandvården. Jag tycker att det här är ett bra sätt att få in nyanlända, att de får vara med i arbetslivet, säger Maria Takman.
På sin praktikplats får Yaser chans att lära sig hur svensk tandvård fungerar, och får öva sin svenska. Men för att få sin svenska legitimation återstår ett språkprov, fyra tandläkarprov och sex månaders praktik. Han räknar med att det kommer ta ytterligare två år.
– Det är en lång väg, men det är de regler som finns här. Vi som flyktingar måste också ta ansvar och visa att vi vill jobba, säger Yaser.
En tillgång
Praktikplatsen fick han mycket tack vare svenska vänner som hjälpte honom att ta kontakt med Folktandvården.
Det är inte merjobb för er att ha en sådan här praktikant?
– Nej absolut inte. Vi har sköterskebrist så det var väldigt välkommet att han kom. Vi hade inte klarat oss utan honom, säger Maria Takman.
Nu hoppas kollegorna på Folktandvården Norr att Yaser ska komma tillbaka på sin sex månaders tandläkarpraktik.
– Det är en fantastisk kille så det har gått över förväntan. Han lär sig språket snabbt och anpassar sig lätt , säger Maria Takman.