Ny bedömningsbil ska avlasta ambulanserna i nordvästra Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under ett år kommer bedömningsbilen ”First responder” med sjuksköterska att åka ut till dem som ringt 112 i nordvästra Kalmar län där SOS Alarm inte anser att ambulans behövs.

I över 1 000 fall årligen i området har det visat sig att patienten egentligen inte behöver någon ambulans – eller ens uppsöka vårdcentral.

Den nya bedömningsbilen har nu rullat i en månad. Bilen är stationerad i räddningstjänstens lokaler i Hultsfreds kommun, men kommer arbeta även mot Vimmerby kommun. Fem sjuksköterskor turas om att tjänstgöra i den nya bilen.

Snabbare på plats

Ambulanssjuksköterskan, som bemannar bedömningsbilen, ska ge egenvårdsråd, hänvisa patienten till primärvården eller ringa ambulans om det behövs. Bedömningsbilen kan också larmas till hjälpsökande vid sjukdom eller vid en olycka i väntan på ambulans.

Hultsfred

Sedan bilen togs i drift har det gjort att tiden från larm till personal på plats minskat med några minuter, enligt Anna Sjöstrand.

– Det är också en jättevinst för våra patienter, säger hon.

Onödiga utryckningar

Årligen har de fyra akutambulanserna i området omkring 5 000 uppdrag, men bara 46 procent av dem slutar med att en patient transporteras till en sjukvårdsinrättning för vård.

I mer än 1 000 uppdrag har det visats sig att patienten inte har sjukdomsbild eller symtom för varken primär- eller akutvård. Lite över 400 andra personer hänvisas till att ta eget fordon eller beställa sjuktransport genom Kalmar länstrafik till sjukhus.

150 kan stanna hemma efter att ha fått egenvårdsråd och ytterligare omkring 200 får hjälp av ambulanspersonal att ta kontakt med sin hälsocentral.

I klippet hör du Anna Sjöstrand berätta mer om vilka fördelar hon ser och vad hennes förhoppningar är om bedömningsbilens framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet