Foto: Bild ur polisens förundersökning

Fiskade tonvis med gös och kräftor – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom domen mot männen i den stora tjuvfiskeligan i södra Sverige. Huvudmannen döms för grovt häleri till fängelse i ett år och två månader, och de åtta andra männen döms för grovt brott mot fiskelagen.

Männen åtalades för att ha tjuvfiskat 1,7 ton gös och 1,1 ton kräftor i ett flera insjöar i Småland och södra Sverige.

Bytet, som sålts på fiskmarknader i Göteborg och Stockholm, uppgår till ett värde av omkring 400.000 kronor enligt åtalet.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Fängelsestraff för huvudman

I onsdagens dom framkommer att tingsrätten lägger det största ansvaret på en 42-årig man, som anses vara hjärnan bakom operationen. Mannen döms för grovt häleri till fängelse i 1 år och 2 månader samt ska återbetala 409 000 kronor till staten.

– Jag är nöjd med dagens dom. Det har gått så som jag har förväntat mig att det skulle gå, säger Saramaria Johansson, åklagare.

Åtta män döms för fiskeribrott

De övriga åtta männen frias från misstanke om häleri, och döms i stället för grovt brott mot fiskelagen, samtliga till villkorlig dom.

– Jag ser det som att deras fiskeri har varit en förutsättning för det grova häleriet. Men jag tolkar domen som att tingsrätten bedömt att det grova brottet mot fiskelagen inte ingår i det.

Åklagaren ville se att det utdömdes fängelsestraff för samtliga inblandade, men det är ännu för tidigt att uttala sig om hon kommer att överklaga dagens dom, säger Saramaria Johansson.

När rättegången var slut valde tingsätten att släppa åtta av totalt nio åtalade männen. De hade då suttit häktade två månader. Beslutet innebar att det inte fanns några lagliga hinder för männen, som är utländska medborgare, att lämna Sverige.

Kan ha avskräckande effekt

Tjuvfiskeåtalet var det största i sitt slag i Sveriges historia, och det har varit en speciell, och omfattande, utredning att jobba med, säger Saramaria Johansson.

Tror du att domen idag kan få några följdverkningar?

– Den kan bli ju vägledande för hur man dömer brotten framöver, och alla domar ger ju någon sorts vägledning juridiskt. Sen är det inte omöjligt att den har en avskräckande effekt.

Sju av de dömda männen förnekar brott. Två medger att de har fiskat, men att de inte visste att de inte fick göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet